У процесі відбудови України важливою складовою є інклюзія - Мінінфраструктури

У процесі відбудови України важливою складовою є інклюзія, яка потребує нового мислення та підходів у суспільстві та владі, а також ініціативи знизу.

На цьому наголосила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська під час презентації в Укрінформі результатів і найкращих практик проєкту «Дослідження участі громадськості у процесах прийняття владних рішень у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

За офіційними даними, 2023 року приріст осіб з інвалідністю в Україні становив понад 300 тисяч осіб, а загальна їх кількість на сьогодні - понад 3 мільйони.

За словами Козловської, європейська практика передбачає, щоб усі ці громадяни повноцінно користувалися адміністративними, освітніми, медичними послугами та доступністю до інфраструктури, і це потребує нового мислення та підходів у суспільстві та владі.

Читайте також: Ключовим принципом при відбудові України має бути безбарʼєрність - експерти

“Європейські прагнення України передбачають насамперед проведення реформ і впровадження базових принципів, і серед них червоною ниткою проходить інклюзія — не лише фізична, але й інформаційна, освітня, цифрова, культурна. Тобто інклюзія — це екосередовище, яке дозволяє врахувати інтереси вразливих верств населення. Потрібно переосмислити ставлення як держави, так і органів самоврядування до питань надання можливостей особам, які того потребують”, - сказала посадовиця.

Також, на її переконання, процес облаштування інклюзивних просторів має ініціюватися знизу вгору, а не навпаки, і влада готова дослухатися до цих ініціатив.

“Відбудова, модернізація та розвиток громад і регіонів повинна здійснюватися знизу вгору, і це означає, що позицію всіх учасників має бути почуто, враховано та реалізовано. Зі збільшенням груп населення з різними формами інвалідності зростає потреба у зміні мислення та підходів — починаючи від облаштування інклюзивних просторів, доступності транспорту тощо. Плануючи відновлення, через документи, які розробляються на всіх рівнях, передбачаються консультації та обговорення з усіма зацікавленими сторонами”, - зазначила Козловська.

Читайте також: На Київщині для військових з інвалідністю будують житловий комплекс на 56 будинків

Захід проводився Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» у рамках проєкту «Дослідження участі громадськості у процесах прийняття владних рішень у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА».

Як повідомляв Укрінформ, Мінсоцполітики впроваджує нові формати працевлаштування для вразливих категорій українців.