У Мінвідновлення розповіли, на чому сфокусуються під час транспортного форуму в Лейпцигу

У німецькому місті Лейпциг 22 травня розпочався Міжнародний транспортний форум (МТФ) на який прибули міністри транспорту понад 60 країн. Тема форуму – роль транспортного сектору у забезпеченні екологічної стійкості та для протидії кризам.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури, передає Укрінформ.

“На форумі команда міністерства працюватиме над тим, щоб залучити більше підтримки партнерів у питанні відновлення України, розвитку транспортного сполучення та логістичних шляхів. У першу чергу фокусуємось на конкретних проєктах, де потребуємо посилення. Зокрема, розбудові пунктів пропуску, вантажних перевезеннях, міській мобільності, дорожньому господарстві, експертній підтримці сфери транспорту. Разом з тим, МТФ – це нагода для нас заручитися підтримкою у питанні продовження Угоди про лібералізацію між Україною та ЄС, над чим і працюємо”, – заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач, який очолює українську делегацію.

У межах форуму вже відбулось спеціальне засідання міністрів транспорту присвячене підтримці України у транспортній сфері.

За підтримки Єврокомісії відбувся захід “Планування зеленого відновлення та реконструкції України”. На ньому обговорили довгострокові плани та потреби для відновлення української транспортної інфраструктури, зокрема доріг та мостів.

Окрім цього, заплановано низку двосторонніх зустрічей та перемовин з міністрами транспорту країн-учасниць МТФ та представниками профільних організацій. Так, українська делегація вже провела зустрічі:

з генеральним директором Директорату Єврокомісії з питань мобільності (DG Move) Магдою Копчинською. Основна тема розмови – продовження “транспортного безвізу” та подальший розвиток “зеленого коридору” між пунктами пропуску “Рені – Джурджулешти – Галац”;

з міністром транспорту та цифрових технологій Німеччини Фолькером Віссінгом. Українська сторона порушила питання спрощення відкриття регулярних автобусних маршрутів між країнами та підтримку Угоди про лібералізацію;

з міністром інфраструктури Швеції Андреасом Карлосоном. Під час зустрічі, окрім продовження «транспортного безвізу, сторони обговорити потенційну співпрацю у питанні професійного розвитку працівників сфери транспорту та реалізацію програми безпеки дорожнього руху;

з Генеральним Секретарем Міжнародного транспортного форуму Янгом Те Кімом. Ключова тема зустрічі – подальша робота “Групи спільних інтересів для України” (CIG4U) за участю Литви, Канади та Швеції, перелік пріоритетних потреб та сфер для залучення підтримки сфери транспорту та інфраструктури;

із заступником міністра транспорту Канади Аруном Тангараджем. Сторони домовились про експертну підтримку питання розвитку автомобільних пунктів пропуску та обговорили прозорість відбудови та відновлення;

Читайте також: Україна і Латвія спільно розвиватимуть логістичні шляхи - Мінвідновлення

із заступником міністра транспорту та зв'язку Болгарії Анною Міхнєвою-Натовою. Ключовою темою зустрічі стало продовження Угоди про лібералізацію з Євросоюзом та підтримка Фонду солідарності авіації.

Наступні дні заплановані предметні зустрічі, зокрема, з міністрами Литви, Норвегії, Іспанії, Нідерландів, Нідерландів та Боснії та Герцеговини.

Міжнародний транспортний форум - є міжурядовою організацією, в межах системи ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку). Утворений 18 травня 2006 на базі Європейської конференції міністрів транспорту (1953).

Україна є членом МТФ відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.03.1997 № 344 «Про вступ Уряду України до Європейської Конференції Міністрів транспорту».

Фото: mtu.gov.ua