Відбудова на Миколаївщині: Баштанська громада дає родинам по ₴50 тисяч на меблі й техніку

Ексклюзив

Баштанська громада на Миколаївщині надаватиме 50 тисяч гривень одноразової допомоги на придбання побутової техніки, меблів та речей першої необхідності родинам, житло яких повністю зруйноване під час бойових дій.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив керуючий справами виконкому Баштанської міської ради Олександр Зюзько.

«Наша громада з початку повномасштабного вторгнення РФ зазнала значних руйнувань. Зокрема, пошкоджено близько тисячі житлових будинків, 100 з яких - дуже суттєво, а 21 домівку знищено вщент. Завдяки державній програмі «єВідновлення» люди мають змогу отримати сертифікат на придбання нового житла, якщо воно повністю зруйноване. Це дуже добре, але з тих коштів не можна витрачати грошей на купівлю найнеобхіднішого для проживання - меблів, побутової техніки тощо», - сказав він.

За словами Зюзька, «щоб підтримати своїх жителів, міська рада ухвалила рішення про внесення до Комплексної програми соціального захисту населення «Турбота» відповідних змін і виділила 1 млн 50 тис. грн для тих людей, які повністю втратили житло та майно».

Кожна така родина зможе отримати 50 тисяч гривень і витратити їх саме на придбання побутової техніки, меблів та речей першої необхідності. Фінансування цієї одноразової адресної допомоги проводиться за рахунок коштів бюджету міської територіальної громади.

76-річна Лідія Андреєва, яка очолює районну ветеранську організацію, стала однією з перших у Баштанці, хто отримав сертифікат за програмою «єВідновлення» на придбання нового житла. Її будинок вщент розбомбив ворожий літак ще у березні 2022 року. Вони з онукою дивом вижили.

За словами жінки, вона отримала сертифікат на придбання нового будинку у розмірі близько 1,9 млн грн. Але ситуація ускладнювалася тим, що «єВідновлення» передбачає кошти виключно на житло. Звідти не можна витратити жодної копійки ні на оформлення документів, ні на холодильник, газову плиту чи ліжко. А за пенсію придбати все це дуже складно. Тому допомога від місцевої влади вкрай важлива.

Наразі вже дві родини отримали таку допомогу від міської влади, ще одна заявка знаходиться на розгляді. Але кошти передбачені для усіх сімей, які повністю втратили житло. Таких тут 21.

Варто також зазначити, що Баштанська громада - перша на Миколаївщині, яка таким чином підтримала своїх жителів.

Читайте також: Відновлення Миколаївщини: в ОВА розповіли, які проєкти підтримують міжнародні донори

Як повідомляв Укрінформ, жителі міста Баштанки на Миколаївщині, озброєні стрілецькою зброєю, мисливськими рушницями і «коктейлями Молотова», зупинили колону російської бронетехніки і не дали окупувати своє місто та просунутися вглиб України.

Згодом розлючені росіяни, щоб помститися за поразку, намагалися зрівняти місто з землею, обстрілюючи з різних видів зброї.

Фото: НБУ