Співвласники зруйнованого майна можуть подати у «Дії» заяву на компенсацію

За програмою єВідновлення заяву на одержання компенсації за зруйноване житло через «Дію» відтепер можуть подавати і співвласники такого помешкання.

Про це повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації, передає Укрінформ.

У Мінцифри нагадали, що раніше заяву в "Дії" могли подати лише одноосібні власники квартири чи будинку. Тепер зробити це можуть і співвласники знищених домівок. Для цього їм необхідно разом подати в застосунку одну спільну заяву або кілька окремих.

Після цього комісія органу місцевого самоврядування опрацьовує повідомлення та визначить суму компенсації для кожного співвласника відповідно до його частки у власності. Кожен з них отримає окремий житловий сертифікат у "Дії". Його можна буде використати, щоб самостійно придбати нову квартиру чи будинок або обʼєднати житлові сертифікати для придбання спільного житла.

Читайте також: Очільники GIZ та U-LEAD ознайомилися в Ірпені з проєктами відновлення після російської окупації

Щоб скористатися сертифікатом, потрібно припинити право власності на знищений об’єкт нерухомості за згодою всіх співвласників. Робити це необхідно виключно після того, як кожен з них отримає житловий сертифікат.

Зазначається, що українці вже подали 6,4 тис. заяв про зруйноване майно, щоб отримати компенсацію за програмою єВідновлення й придбати нову квартиру чи будинок. З них 827 людей уже мають згенеровані сертифікати, які підтверджують суму компенсації.

Читайте також: На Київщині спецкомісія перевірила хід відбудови 26 об’єктів

Як повідомлялося, за інформацією голови комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування Олени Шуляк, сума погоджених компенсаційних сертифікатів за пошкоджене внаслідок бойових дій житло вже становить 2,7 млрд грн.