Українські стартапи демонструють високу готовність до участі у відбудові

Дослідження

В Україні багато стартапів мають рішення для участі у відбудові країни й потребують фінансування.

Про це заявив керівник Polish-Ukrainian Startup Bridge (PUSB) Лукаш Вавак під час презентації дослідження «Бізнес та стартапи: спільні кроки до відбудови України» в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Результати дослідження дуже позитивні. Українські стартапи мають свої рішення, вони знають, як їх робити, як їх розвивати. У них є віра в перемогу, у майбутнє, і віра в те, що вони можуть бути частиною відбудови. Чого вони не мають – це багато грошей. І тут починається питання, як можемо зорганізувати ці інвестиції, щоб стартапи та інституції могли співпрацювати більш ефективно», - сказав він.

За словами Вавака, результати дослідження свідчать, що 90% стартапів дуже позитивно оцінюють свій потенціал, більшість з них уже має рішення, які можуть допомогти відбудувати державу. Це велика зміна порівняно з попереднім дослідженням, яке проводилося після початку російського військового вторгнення, коли лише 20% стартапів почувалися корисними.

При цьому 31% опитаних стартапів уже знайшли інвесторів.

«Зараз і в Польщі, і в Європі, і в Україні дуже тяжко отримати інвестиції. Я як людина з екосистеми вважаю, що коли майже третина отримала інвестиції – це великий успіх. Ще один успіх – 46% стартапів сказали, що екосистема працює, що вони оцінюють її як середню, але з огляду на те, що зараз війна, що держава бореться з ворогом і майже всі гроші йдуть на те, щоб була перемога, це неймовірний результат», - наголосив керівник PUSB.

Як повідомлялось, Polish-Ukrainian Startup Bridge спільно з партнерами, Українським фондом стартапів та Варшавською фондовою біржею, провів масштабний аналіз української стартап-екосистеми. Автори вивчали, як уже зараз українські стартапи можуть долучитися до відбудови та трансформації України за різними напрямками (інфраструктура, охорона здоровʼя, освіта, торгівля тощо).

Читайте також: В Україні 90% підлітків хочуть бути корисними під час відбудови

Також було досліджено актуальні потреби місцевих органів влади та інституцій, що займаються розвитком та відбудовою регіонів.