У Криворізькому районі реалізують чотири проєкти з будівництва водогонів

У Криворізькому районі наразі реалізується чотири проєкти з відновлення водопостачання. Вони фінансуються коштом державного, обласного бюджетів, а також допомагають промислові підприємства.

Про це в Телеграмі повідомляє начальник Криворізької РВА Євген Ситниченко, передає Укрінформ.

"Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України N566 від 06.06.2023 р., з державного бюджету виділено 1,5 млрд грн для реалізації експериментального проєкту, який об'єднує будівництво магістральних водогонів Карачунівське водосховище - Кривий Ріг - Південне водосховище, Марганець - Нікополь, Хортиця (ДВС2) - Томаківка. У Кривому Розі будівництво водогону передбачає прокладання кількох гілок водопостачання", - йдеться в дописі.

Завершити будівництво, яке має забезпечити водою приблизно 1 млн мешканців Криворізького району (міста Кривий Ріг, Новопільської, Широківської громад та інших), планують у листопаді поточного року. Виконувач робіт: ТОВ "Автомагістраль".

Читайте також: Чернігів отримає €800 тисяч від уряду Німеччини на реконструкцію водогону

Другий проєкт реалізується коштом місцевих бюджетів. Зокрема, з обласного бюджету було виділено 100 млн грн, з міського бюджету м. Кривого Рогу - 80 млн грн. Проєкт передбачає будівництво водогону, який повинен забезпечити перекидання води з Кресівського водосховища через 33 канал, а звідти - у Південне водосховище. Це альтернативний проєкт, який надасть можливість подачі води 70% населення міста Кривий Ріг і наповнювати Південне водосховище до завершення будівництва "експериментального" (першого) проєкту. Виконувач робіт - КП "Кривбасводоканал".

Третій проєкт реалізується коштом "АрселорМіттал Кривий Ріг". Він передбачає реверсне перекидання води через власні мережі водопостачання підприємства та новозбудований трубопровід для наповнення Південного водосховища з річки Інгулець.

Зазначається, що таким чином виробничі потреби підприємства у воді будуть повністю закриті, і крім того, забезпечено водопостачання для значної частини населення Кривого Рогу. АрселорМіттал Кривий Ріг уже завершив будівництво нової насосної станції та проклав 5 км трубопроводу.

І ще один проєкт виконує ДП "Кривбаспромводопостачання". Він передбачає виконання аварійно-відновлювальних робіт на Каховському водопровідному комплексі в одній з громад Криворізького району; подовження забору води на 3 км, щоб забезпечити водопостачання у Зеленодольську, Апостолівську, Грушівську, Софіївську та Вакулівську громади Криворізького району.

Уже на сьогодні ДП "Кривбаспромводопостачання" витратило понад 7 млн грн на закупівлю труб, обладнання та залучення спецтехніки.

Читайте також: З Фонду ліквідації пропонують виділити ₴5,15 мільярда на відновлення майже 140 об'єктів

Раніше повідомлялось, що внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС без централізованого водопостачання залишились мешканці Нікопольського та Криворізького районів.