Держаудит ініціює законодавчі зміни для контролю витрат на відбудову

Державна аудиторська служба України ініціює зміни до законодавства для забезпечення ефективного контролю за фінансуванням робіт з відбудови країни.

Про це під час публічної дискусії на тему: “Не по барабану: які закупівлі є доцільними у воєнний час” сказала, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, голова Держаудитслужби Алла Басалаєва.

Вона нагадала, що в листі про наміри, підписаному Києвом з Міжнародним валютним фондом, Держаудитслужбу визначено головним органом, який контролюватиме питання відновлення.

"І ми ініціюватимемо зміни до законодавства, що дозволять ефективно контролювати витрачання коштів. Це — спільне завдання (виконавчої і законодавчої влади - ред.). Тому проситиму про зустрічі з усіма парламентськими фракціями й доводитиму свою позицію. Ми повинні зробити контроль в цій частині ефективним", - пояснила Басалаєва.

Йдеться, за її словами, про дуже чутливе для українського суспільства питання. Також важливо не втратити довіру міжнародних партнерів.

"Останнім часом була велика кількість міжнародних зустрічей. Теза партнерів єдина: "Гроші ми дамо - за належного фінансового контролю. Покажіть, які важелі ви матимете у процесі відновлення", - наголосила очільниця Держаудитслужби.

При цьому моніторинг закупівель — єдиний в арсеналі служби інструмент, що працює превентивно, тобто, дозволяє запобігати порушенням, а не виявляти їх вже постфактум.

Одним з дієвих механізмів унеможливлення зловживань Басалаєва назвала блокування Держказначейством руху грошей, якщо при проведенні закупівель було допущено суттєві порушення. Пропонується законодавчо затвердити перелік таких порушень.

“Якщо ми їх виявимо, це зазначатиметься в системі Прозорро й буде сигналом для казначейства. Бо що відбувається зараз? Гроші пішли, вони дуже швидко освоюються. Потім наші аудити й ревізії виявлять, що їх витрачено неефективно. Передамо інформацію правоохоронним органам. Будуть кримінальні справи, буде зафіксовано збитки, хтось з підозрюваних сидітиме у Відні, але грошей немає...”, - каже голова Держаудитслужби.

Заступниця міністра економіки Надія Бігун, яка також брала участь в дискусії у Медіацентрі Україна-Укрінформ, погодилася з необхідністю посилення контролю за витрачання державних коштів. Водночас вона застерегла від “перегинів”, коли тендери зупинятимуть із формальних причин — приміром, через помилки в документації.

Читайте також: ЄС підтримає відбудову українських міст – єврокомісар

“Вважаємо, що механізм блокування платежів казначейством треба зробити обмеженим. Адже бачимо, що в межах моніторингу держзакупівель — особливо, у попередні періоди, - увагу часто акцентували на формальних порушеннях, зокрема процедурних, які напряму на економічний ефект не впливають. Насправді це не має бути підставою для припинення платежів”, - переконана посадовиця.

За словами Бігун, усі необхідні для відбудови країни процедури мають бути гнучкими та відповідати викликам часу, щоб здійснювати закупівлі навіть в таких складних умовах.

“Є запит, щоб відновлення було швидким, люди не мають часу чекати. Тому треба знайти механізм, за якого платежі зупиняли б лише при реальних ризиках, а не під будь-яким формальним приводом, що, безумовно, негативно позначатиметься на термінах виконання робіт”, - підсумувала Бігун.

Читайте також: Норвегія надала $190 мільйонів гранту на відбудову України

Як повідомлялося, під час Міжнародної конференції з відновлення України, що відбулася минулого тижня у Лондоні, іноземні партнери пообіцяли надати на відбудову приблизно 60 мільярдів доларів у вигляді грантів, позик та кредитних гарантій. Одна з умов — чіткий контроль з боку України за використанням цих коштів.