В Україні за участі Світового банку проведуть модернізацію медзакладів у всіх областях

Міністерство охорони здоров’я України за участі Світового банку запустили проєкт для модернізації закладів охорони здоров’я у кожній області.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ, передає Укрінформ.

«Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (HEAL Ukraine) – це потужний інфраструктурний проєкт, який Міністерство охорони здоров’я реалізує у співпраці зі Світовим банком», – наголосив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Він повідомив, що на рівні МОЗ створено проєктний офіс з відновлення, який приймає пропозиції інфраструктурних проєктів для закладів охорони здоров’я, з-поміж яких будуть відібрані проєкти для реалізації.

Зазначається, що проєкт спрямований на посилене забезпечення медзакладів, зокрема відновлення, оновлення та модернізацію інфраструктури. Йдеться про відбудову пошкоджених обʼєктів медичної інфраструктури, оновлення приміщень і будівель та модернізацію медзакладів сучасним обладнанням для посилення енергонезалежності.

«Медзаклади усіх областей можуть подати заявки та отримати фінансування інфраструктурних проєктів та проєктів зі встановлення сонячних панелей», - наголошують у міністерстві.

Водночас зауважується, що інфраструктурні проєкти стосуються відновлення та модернізації пошкоджених внаслідок бойових дій державних або комунальних медзакладів, а також підвищення енергоефективності забезпечення доступу до альтернативних джерел енергії.

Окрім того, повідомляється, що окремо медзаклади первинної ланки медичної допомоги можуть подати заявку на встановлення сонячного енергетичного обладнання – сонячних панелей, акумулятора та інвертора, таким чином заклади зможуть використовувати сонячну енергію як автономне джерело живлення, накопичувати її та зменшити витрати на електроенергію.

Читайте також: Росіяни обстріляли лікарню в Гуляйполі, двоє загиблих

«Тому кожен заклад, відповідно до критеріїв відбору, може оформити заявку на участь у проєкті та отримати можливість відновити або посилити інфраструктуру закладу охорони здоров’я», - резюмував Кузін.

Як повідомляв Укрінформ, українська медична сфера матиме додаткову підтримку на суму 10 млн доларів як безповоротний грант, виділений у межах подальшого фінансування нового спільного зі Світовим банком проєкту МОЗ «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (HEAL Ukraine).