Благодійники передали ЗСУ 46 автівок та декілька штурмових дронів

З перших днів повномасштабного вторгнення благодійний фонд Урбанського «Придунав’я» допомагає українським захисникам. Волонтери передали військовим уже 46 автомобілів та кажуть, що сьогодні в пріоритеті - бойові дрони.

Про це під час онлайн-пресконференції в Укрінформі розповів заступник голови Одеської обласної ради, співзасновник БФ Урбанського «Придунав’я» Олександр Урбанський.

«На сьогодні ми передали до ЗСУ 46 автівок. Це й позашляховики, й мінівени, й вантажівки. В березні плануємо передати ще п'ять», - повідомив Урбанський.

За його словами, в перші місяці війни було важко знайти водія, який би перегнав через кордон таку машину. Адже він мав бути старшим 60 років та мати закордонний паспорт. З появою програми «Шлях» процедура спростилася.

«Знаходили автівку за кордоном, оформлювали через «Шлях» волонтера, і він без проблем перетинав кордон. Я особисто в такий спосіб пригнав сім машин», - згадує заступник голови Одеської обласної ради.

Співзасновник фонду зазначив, що життя автівок на лінії фронту коротке через обстріли, тож авто доводиться постійно ремонтувати, якщо це можливо.

Читайте також: У межах проєкту «Лютий донат» зібрали майже ₴10 мільйонів на дрони-розвідники – НБУ

Для цього в Одесі та Ізмаїлі працюють декілька СТО. Роботи майстри виконують безкоштовно, а фонд закуповує за свої кошти необхідні деталі.

За словами Урбанського, на сьогодні військові дуже потребують бойових квадрокоптерів. Фонд уже передав захисникам декілька таких штурмових дронів. У квітні планується передача ще чотирьох. Коштує прилад у середньому як автівка.

«На ці коптери - велика черга. Попит вищий за швидкість виробництва. Ми спілкуємося з військовими та передаємо їх зауваження щодо модернізації пристроїв виробникам», - підкреслив Урбанський.

Зазначимо, що БФ Урбанського «Придунав’я» також поставляє військовим буржуйки для обігріву та генератори.

Як повідомляв Укрінформ, за результатами соціологічного дослідження «Громадянське суспільство в Україні в умовах війни — 2022», переважна більшість громадських і благодійних організацій України планують долучитися до ініціатив, пов’язаних із відбудовою держави, після завершення розв’язаної росією війни.

Фото надав БФ Урбанського «Придунав’я»