Допомога Україні буде пов’язана з проведенням реформ - президент Швейцарії

В основі допомоги міжнародної спільноти щодо відновлення України лежатимуть принципі підзвітності та проведення Україною внутрішніх реформ.

Про це заявив президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс у заключному слові під час Конференції з відновлення України у Лугано, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми запустили в Лугано процес відновлення України на міжнародному рівні та виклали принципи, які лежать в основі відновлення… В основі заключної Декларації лежать сім «принципів Лугано», які… поєднують відновлення і реформи, а також підтверджують, що на чолі процесу стоятиме сама Україна, а також зазначають широкі зобов’язання партнерів у підтримці України», - підкреслив президент.

Представляючи Принципи Лугано, він наголосив, що для досягнення суттєвих успіхів, Україна має продовжувати реформи, зокрема, треба побороти корупцію та реформувати систему. «Підтримка та продовження реформ є взаємопов’язаними», - пояснив політик. Президент підкреслив, що надходження і використання фінансових потоків відстежуватиметься, має бути підзвітність. Він також зауважив, що процес відновлення не буде централізованим, основна увага буде надаватися рішенням місцевих громад. Кассіс також назвав такі принципи як інклюзивність, а також охоплення процесами відновлення не лише інфраструктури, але й соціальної, економічної, екологічної та інших сфер.

Читайте також: Відбудова України: учасники конференції у Лугано ухвалили декларацію

Під час конференції заяви зробили 35 країн і понад 10 організацій, які оголосили конкретні плани щодо допомоги.

Конференція з відновлення України (Ukraine Recovery Conference) проходила 4-5 липня у Лугано (Швейцарія).

В 2023 році її планує провести Великобританія, в 2024 – Німеччина.