У Варшаві сотні українців відзначили День вишиванки

Фото

Сотні українців зібралися у центрі Варшави, аби відзначити День вишиванки.

Захід супроводжувався виконанням українських пісень, виступами учасників, а також закликами до світу врятувати героїчних оборонців Маріуполя, передає кореспондент Укрінформу.

На початку українці заспівали Гімн України. Згодом перед зібраними виступили діти місцевих українських шкіл, які декламували вірші, а також співачка зі Львова Борислава Білоцерківська.

Українці у Варшаві відзначили День вишиванки/Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Радник-посланник посольства України в Польщі Олег Куць підкреслив, що вишиванка завжди є в українському серці. “Її носять під бронежилетом українські захисники, а також лікарі у шпиталях. Ми завжди з вишиванкою у серці”,- підкреслив дипломат.

Читайте також: Сотні людей по всьому світу вбралися у вишиванку на підтримку України - МЗС

Він назвав дуже символічним те, що люди прийшли у вишиванках, які репрезентують різні регіони України.

Голова Об'єднання українців у Польщі (ОУП) Мирослав Скірка зауважив, що вишиванка є тією ідентичністю, яка вписувалася в українську душу століттями. Він підкреслив, що вишиванка - це не лише історія, але й зобов’язання бути собою, нести українську традицію й будувати ідентичність так, як це робили предки і як це роблять сьогодні Збройні сили України.

Учасники акції тримали в руках прапори України, а також плакати “Слава Україні – Героям Слава”, “Закликаємо увесь світ – рятуймо Україну. Терористи Кремля – геть”, “Врятуйте дітей”, “Врятуйте Маріуполь”.

Читайте також: Урсула фон дер Ляєн одягнула українську вишиванку

Наприкінці зустрічі учасники скандували разом - “Врятуйте Маріуполь - Врятуйте Азовсталь”.

Цьогоріч День вишиванки відзначають 19 травня. Він був започаткований 2006 року студенткою Чернівецького національного університету Лесею Воронюк.