Єврорада заявила про готовність надати Україні фінансову та гуманітарну допомогу

Члени Європейської ради виступили зі спільною заявою, в якій рішуче засудили військову агресію Росії проти України.

Як повідомляє Укрінформ, текст відповідного документа оприлюднено на сайті Євроради.

«Ми засуджуємо у найбільш рішучих термінах безпрецедентну військову агресію Росії проти України. Цими неспровокованими та невиправданими діями Росія масовано порушує міжнародне законодавство, підриває європейську та глобальну безпеку й стабільність. Ми також засуджуємо залучення Білорусі в агресію проти України та закликаємо її дотримуватися власних міжнародних зобов’язань. Ми вимагаємо від Росії негайно зупинити військові дії, вивести всі свої сили й військове обладнання з усієї території України та повною мірою поважати територіальну цілісність України, її суверенітет та незалежність», - наголошується у спільній заяві європейських лідерів.

Як зазначається в документі, лідери країн Євросоюзу зустрінуться сьогодні ввечері, щоб обговорити російську агресію та погодити принципи подальших обмежувальних заходів, які матимуть для Росії важкі наслідки у відповідь на її дії, при цьому ці заходи є скоординованими з трансатлантичними партнерами Європейського Союзу.

«Ми жалкуємо з приводу втрати життів та людських страждань. ЄС та його країни-члени готові терміново надати гуманітарну надзвичайну допомогу. Ми закликаємо Росію та підтримувані Росією збройні формування поважати міжнародне гуманітарне право. ЄС твердо стоїть поряд з Україною та її народом, який постав перед цією війною. ЄС надасть подальшу політичну, фінансову та гуманітарну підтримку. Ми координуємо нашу відповідь з нашими сусідами та міжнародними партнерами, включаючи НАТО та G7, лідери яких зустрінуться невдовзі», - йдеться у заяві членів Європейської ради.

Як повідомляв Укрінформ, глава країни-агресора Володимир Путін 24 лютого оголосив, що починає спецоперацію в Україні та вводить російські війська. Після цього по низці українських міст завдали ракетних ударів, атаковано військові об’єкти Збройних сил України.