Зеленський обговорив ситуацію навколо України зі світовими лідерами

Президент України Володимир Зеленський обговорив ситуацію зі світовими лідерами. Україна очікує від партнерів дієвих кроків підтримки.

Про це в екстреному зверненні вночі у вівторок, 22 лютого, сказав Володимир Зеленський, передає кореспондент Укрінформу.

"Країна яка 8 років підтримує війну, не може підтримувати мир, як вона це заявляє. Я обговорив ситуацію з президентом Франції Макроном, канцлером Німеччини Шольцом, президентом США Байденом, прем'єр-міністром Британії Джонсоном, атакож говорив з президентом Європейської ради Шарль Мішелем . Ще запланована розмова з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом”, - сказав Зеленський.

Президент повідомив, що МЗС України направило державам-челанм Ради безпеки ООН запит на основі Будапештського меморандуму з вимогою негайно провести консультації.

"Я ініціював скликання засідання Ради безпеки ООН , проведення спеціального засідання ОБСЄ, ми наполягаємо на повноцінній роботі СММ ОБСЄ для запобігання провокаціям та подільшій ескалації. Також ініційовано екстрене скликання саміту Нормадської четвірки. Від наших партнерів ми очікуємо чітких і дієвих кроків підтримки. Дуже важливо побачити зараз, хто наш справжній друг і партнер. А хто продовжить лякати Російську Федерацію словами", - сказав Президент у зверненні.

Читайте також: Після РНБО Зеленський поговорив із Джонсоном

Як повідомляв Укрінформ, президент Росії Володимир Путін у понеділок оголосив про визнання незалежності маріонеткових утворень «Л/ДНР» та підписав відповідні укази.

Державна дума РФ раніше проголосувала за те, щоб надіслати звернення до російського лідера Володимира Путіна з проханням визнати так звані "Л/ДНР". У Кремлі заявили, що визнання незаконних формувань, так званих Л/ДНР, не корелюється з Мінськими домовленостями.

У МЗС України заявили, що Москва нестиме повну відповідальність за руйнування Мінських домовленостей та процес мирного врегулювання збройного конфлікту на сході України у разі визнання цих незаконних утворень.