Відеозвернення ватажків «Л/ДНР» де-факто документує злочин Росії – глава Міноборони

Ватажки псевдореспублік “ЛНР” і “ДНР”, які раніше записали відеозвернення, де-факто такими своїми діями задокументували російський злочин.

Про це на брифінгу в Укрінформі заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

“Ватажки бойовиків, які записали відомі звернення, де-факто розповіли про обстріли за дві доби до їх початку. Потім влаштували фарс із “екстреною евакуацією”, і без жодних підстав, тільки щоб створити картинку для пропаганди. Фактично вони захопили літніх людей, жінок та дітей у заручники, щоб зробити їх частиною військової операції”, - сказав він.

Читайте також: Резніков назвав фарсом «масову евакуацію» жителів ОРДЛО до Росії

Резніков уточнив, що наразі ці люди, яких вивезли до Ростовської області і покинули напризволяще, намагаються повернутися додому.

“Одночасно російські окупаційні адміністрації оголосили загальну мобілізацію, тобто захопили в заручники чоловіків. Добровільно майже ніхто не хоче брати участь у цьому фарсі. Тому людей примушують отримувати зброю, залякують, що інакше визнають українськими шпигунами і будуть катувати”, - поінформував міністр.

Читайте також: Резніков – про ймовірне визнання «Л/ДНР»: Фактично це вторгнення через введення миротворців

Він уточнив, що, оскільки окупантам не вдається спровокувати українські війська, а більшість мешканців тимчасово окупованих териорій Луганської і Донецької областей їм уже не вірить, вони збільшують інтенсивність провокацій, - зокрема, у неділю ввечері вони обстріляли з важкої зброї Луганськ.

Резніков нагадав, що в суботу Головне управління розвідки Міноборони оприлюднило список об’єктів, де окупаційні війська можуть влаштувати диверсії, щоб спричинити техногенні катастрофи, а також людські жертви.

“Ми звертаємо увагу всього світу на ці злочинні дії”, - зазначив він.

Читайте також: Окупанти почали облави на чоловіків після оголошення «мобілізації» в ОРДЛО

Міністр заявив, що вірить, що готовність української армії і стійкість нашого суспільства та підтримка наших партнерів стануть превентивним заходом, який дозволить відвернути сценарій масштабної ескалації і найближчим часом відновити режим припинення вогню в зоні ООС.

Як повідомляв Укрінформ, раніше ватажки так званих Л/ДНР заявили про евакуацію жителів окупованих територій до Ростовської області РФ через начебто наступ ЗСУ.

Зі свого боку Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний звернувся до жителів окупованих районів Донецької і Луганської областей, підкресливши, що Україна не проводить жодних наступальних операцій на сході України, і закликав не вірити брехні окупантів.