Росія не ризикує пускати військові ешелони через Кримський міст - ЗМІ

Для забезпечення частин, що воюють в Україні, Росія останнім часом значно більше покладається на маршрути в окупованих районах, ніж на Керченський міст, який ЗСУ вже неодноразово атакували.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Independent, посилаючись на дані аналітичної компанії «Мольфар».

Супутникові знімки Maxar, за словами аналітиків, свідчать, що залізничною колією Кримського мосту протягом трьох місяців не проходив жоден військовий вантажний потяг.

Зазначається, що використання об’єкта значно зменшилося після 17 липня 2023 року, коли українські захисники атакували міст за допомогою морських дронів з вибухівкою і підірвали ділянку проїжджої частини та залізничне полотно.

За даними голови Служби безпеки України Василя Малюка, пише газета, доти Росія щодня перевозила через міст понад 40 потягів зі зброєю. Зараз рух скоротився до чотирьох пасажирських і одного товарного поїзда на добу, уточнив він.

Водночас відзначається сплеск вантажних перевезень через Тамань Краснодарського краю.

Читайте також: РФ перевозить воєнні вантажі на цивільних суднах - кримські партизани

На думку аналітиків, Україна має раціонально використовувати західну зброю і зосередити удари на маршруті через Мелітополь, Бердянськ та Маріуполь, де РФ прокладає нові залізничні лінії, аби з’єднати ці окуповані регіони з Кримом і материковою частиною Росії.

Як припускає видання, нова залізнична лінія, що пролягає від Якимівки Мелітопольського району до Бердянська й Маріуполя та далі до Ростова, імовірно, використовуватиметься військами РФ для нового наступу, який може розпочатися влітку.

Залізничний маршрут складається із 63 км нової колії та близько 140 км відреставрованого полотна. Загарбники хочуть завершити будівництво до кінця року, щоб нова мережа з'єднала більше районів тимчасово окупованої Донецької області.

Читайте також: Росіяни бояться пропускати Кримським мостом потяги з пальним - Плетенчук

Як повідомлялося, речник Військово-морських сил ЗСУ капітан 3-го рангу Дмитро Плетенчук заявив, що Керченський міст буде зруйнований, питання лише в тому, якого ступеню руйнувань зазнає незаконна «прибудова» до Криму.