Чубаров закликав відвідати родини кримських політв'язнів у свято Ораза-Байрам

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав відвідати сім'ї кримських політв'язнів на Ораза-Байрам – свято, що знаменує закінчення суворого посту та священного ісламського місяця Рамадан.

Про це Рефат Чубаров написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Через два дні завершується місяць Рамазан. Заключною умовою прийняття посту в священний місяць Рамазан є виплата кожним дієздатним мусульманином фітр-садаку (пожертва - ред.). Зрозуміло, кожен із вас самостійно визначиться, як йому слід вчинити з цим обов'язком і які сім'ї потрібно відвідати в дні Ораза Байраму. Я ж лише скористаюся можливістю звернутися до вас, дорогі співвітчизники, відвідати в дні Ораза Байрама також сім'ї кримських політв'язнів, підтримати їхніх дітей і літніх батьків», - написав Чубаров.

Він зауважив, що кількість кримських політв'язнів, позбавлених волі та розкиданих по найбільш віддалених колоніях на території країни-агресора, сягнула 200 людей, дві третини з них – кримські татари.

Читайте також: Політв'язню Мустафаєву призначили обстеження серця лише після скарги правозахисників

Голова Меджлісу акцентував, що серед них, зокрема, брати Узеїр і Теймур Абдуллаєви, яких незаконно позбавили волі на 12 років і 6 місяців та 16 років і 6 місяців відповідно на основі сфальшованих кримінальних справ.

«Діляра ханум Абдуллаєва, мати двох синів-політв'язнів, у своєму зверненні написала: «Звертаюсь до вас із простягнутою рукою». Їй потрібна наша допомога, щоби відвідати синів, кинутих у російські колонії, і тим самим попередити нові страждання, яких їм постійно завдає тюремна адміністрація. Я напишу тут ще раз її номер телефона, який вона вказує в своєму зверненні: +7978 051 9550... І в дні Ораза Байрама, і в наступні дні кожна сім'я кримських політв'язнів, не зломлених російськими окупантами людей, буде оточена нашою увагою та підтримкою», - зауважив Чубаров.

Читайте також: Окупанти планують призвати до лав армії РФ 15 тисяч жителів Криму

Як повідомляв Укрінформ, брати Узеїр і Теймур Абдуллаєви, а також Рустем Ісмаїлов, Айдер Саледінов, Еміль Джемаденов були заарештовані в жовтні 2016 року за причетність до діяльності ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії заборонена з 2003 року.

У березні 2020 року Теймур Абдуллаєв був етапований до ФКУ ВК № 2 міста Салават УФСВП Росії в Башкортостані для відбування покарання. Відразу після прибуття до колонії його відправили до штрафного ізолятора. Кримський татарин перебував в умовах ШІЗО понад рік і пов'язує це з відмовою від співпраці з російськими спецслужбами, які відвідували його вже у колонії. За адвокатським запитом колонія надала довідку про покарання політв'язня за час його перебування в Салаваті. Відповідно до неї, Теймура регулярно направляли до штрафного ізолятора за неправильно заправлене ліжко, порушення форми одягу, або за те, що не привітався зі співробітниками адміністрації та закривав відеокамеру.