Мобілізація до російської армії: Гуменюк каже, що жителі захоплених територій вже «на олівці»

Плани росіян мобілізувати 300 тис. осіб можуть стосуватися і жителів тимчасово окупованих територій України.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомила керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

«Проголошена мобілізація на 300 тис. осіб цілком може торкнутися і населення тимчасово окупованих територій. Тому люди, які вже подались у списки виборців під час президентської кампанії, перед названим виборами фарсом, вони вже «на олівці». Їхні дані вже обліковуються», - розповіла Гуменюк.

За її словами, окупанти збирають мешканців тимчасово окупованих територій у так звані «загони тероборони» - спочатку на місцях, а потім з цих людей формують бойові підрозділи.

Крім того, росіяни проводять інвентаризацію майна українців, які виїхали. Гуменюк також зазначила, що ще одним акцентом у роботі загарбників є молодь і діти, яких росіяни мілітаризують.

Читайте також: Зеленський: 300 тисяч - не кінцева кількість, яку може мобілізувати Росія

Водночас начальник Луганської ОВА Артем Лисогор написав у Телеграмі, що у тимчасово захопленому Сєвєродонецьку загарбники проводять рейди й відправляють чоловіків до військкомату.

«У Сєвєродонецьку у чоловіків перевіряють документи на вулицях. Недовго тримають літніх та тих, в кого є відтермінування. Інших - відправляють до військкомату. Також тривають поадресні рейди», - йдеться в дописі.

Як повідомляв Укрінформ, Євросоюз засуджує незаконний примусовий призов чоловіків на військову службу, який проводить Росія на тимчасово окупованих територіях України.