У межах «Великої реставрації» відновлять старовинну ратушу на Тернопільщині

У межах програми «Велика реставрація» виділено 10 млн грн на ремонт пам’ятки архітектури національного значення – міської ратуші у Бережанах на Тернопільщині.

Про це повідомив кореспонденту Укрінформу директор Державного історико-архітектурного заповідника у Бережанах Василь Зорик.

«Ратуша, яка розташована на центральному майдані міста, – пам’ятка архітектури національного значення XIX ст. – вже давно потребувала ремонту та реставрації. І от, завдяки проєкту «Велика реставрація», схоже, нарешті це буде зроблено. На перший етап реставрації ратуші виділено 10 млн грн. Запланували відреставрувати старовинний флігель, портали та в’їзні арки у внутрішній дворик, замінимо дах, водостічну систему, фасад, вікна та двері», – розповів Зорик.

За його словами, на усі реставраційні роботи проєктом передбачено 26 млн грн.

Міська ратуша у Бережанах збудована у 1803–1811 роках у стилі раннього класицизму, квадратною у плані, двоповерховою, з внутрішнім двориком. У 1811 р. до неї добудували двох'ярусну вежу, на якій донині діє механічний годинник курантового типу з чотирма циферблатами.

Сьогодні у ратуші діє чотири музеї, а у внутрішньому дворику відбуваються презентації книг та зустрічі з видатними письменниками, історико-мистецькі фестивалі, культурно-просвітницькі заходи.

Як повідомлялося, Міністерство культури та інформаційної політики України розширило перелік проєктів з реставрації, консервації, ремонту пам’яток культурної спадщини, зокрема замків, інших фортифікаційних, оборонних, палацово-паркових комплексів, що будуть реалізовані в 2021 році в рамках програми «Велика реставрація» у межах президентської програми «Велике будівництво».

У зв’язку із надходженням додаткового фінансування для реалізації програми «Велика реставрація» до переліку із 36 об’єктів культурної спадщини було додано 7 проєктів, зокрема й на Тернопільщині.

Читайте також: Тернопілля: перетворити мальовничі руїни на «туристичну Мекку»

Як повідомляв Укрінформ, програма «Велика реставрація» розрахована на 2021-2023 роки та допоможе перетворити об'єкти матеріальної культурної спадщини на один з основних ресурсів розвитку України, а також перетворити об’єкти на туристичні «магніти» і покращити умови для виховання майбутньої мистецької еліти.

Реалізацію та координацію програми «Велика реставрація» здійснює Міністерство культури та інформаційної політики України.