У Вінницькому краєзнавчому музеї показали зброю з прадавніх часів до сучасності

Фото

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї у четвер, 15 липня, відкрилася виставка  «Зброя та військове спорядження: від давнини до сучасності».

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька.

«Ця виставка представляє експонати з фондових зібрань Національного музею історії України, які вони нам надали завдяки реалізації проєкту міжмузейного обміну, а також з наших фондів. Це дуже значима виставка, позаяк раніше такі експонати виставлялися зазвичай в експозиціях, які репрезентують нашу країну за кордоном, а тут їх можна побачити в регіональному музеї. Ми відвели під виставку малу і велику виставкові зали музею, адже експозиція надзвичайно цікава. Як за рахунок часового проміжку, який представляють експонати, так і за їхньою географією», – сказала Висоцька.

За її словами, загалом на виставці представлена раритетна зброя і військове спорядження (288 предметів) та зразки сучасної військової екіпіровки й озброєння.

Зокрема, предмети озброєння від кам’яної доби до середньовіччя представлено в археологічній частині експозиції. З-поміж найдавніших експонатів – гостроконечники та вістря доби середнього палеоліту (100 – 40-30 тис. років тому) і перші кам’яні сокири, що з’являються в неоліті (VІІ-V тис. до н. е.). Експонується чимало видів зброї, які виникли ще за кам’яної доби, зокрема, списи, ножі, сокири та луки зі стрілами.

На виставці можна побачити енеолітичні кам’яні сокири та булави, а також зброю доби бронзи: ножі, сокири, вістря списів та сокири-кельти (V-ІІ тис. до н. е.). Доповнюють експозицію унікальні предмети з колекції обласного краєзнавчого музею – знахідки з курганного могильника ХV-Х ст. до н. е. із с. Гордіївка, що на Вінниччині, – бронзові ножі і загадкові шпильки-стилети.

У Вінницькому краєзнавчому музеї показали зброю з прадавніх часів до сучасності / Фото: Антоніна Мніх, Укрінформ

Скіфське озброєння репрезентують короткі залізні мечі-акінаки, вістря стріл та списів, деталі обладунків, кінська збруя та похідне спорядження VІІ-ІV ст. до н. е. Військову культуру сарматів ілюструють матеріали з всесвітньо відомого комплексу поховання сарматського вождя І ст. н. е., яке було виявлене біля с. Пороги, колишнього Ямпільського району Вінницької області. Представлено численні зразки озброєння як давньоруських воїнів, так і представників кочівницького світу.

У великій виставковій залі експонується озброєння з XIV ст. до сьогодення. Особливу увагу привертають захисні обладунки гусара Речі Посполитої та італійського кірасира XVII ст. Представлено різні типи іранських, турецьких, польських та угорських шабель, що були на озброєнні в українському козацькому війську впродовж XVI-XVIII ст.

Вогнепальну зброю репрезентовано різноманітними зразками рушниць, пістолетів з ударно-кремінними, колісцевими та капсульними замками, які виготовили майстри Західної Європи, Близького Сходу, Кавказу та Японії XVII-XIX ст.

Читайте також: У Чернігівському історичному музеї з’явилося найдавніше вбрання сіверянина

Окремо представлено колекцію холодної зброї, яку до фондового зібрання ВОКМ 2014 року передало управлінням СБУ у Вінницькій області: англійський палаш початку XIX ст. кінного полку лейб-гвардії, японські мечі, африканська церемоніальна зброя ХІХ-ХХ ст. тощо.

Виставка триватиме з 16 липня до 5 грудня. Організатори приурочили її до 30-ї річниці Незалежності України. Вона відбулася за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, Українського інституту національної пам'яті та Вінницької обласної державної адміністрації.