Українців закликають проголосувати за проєкт порятунку Долини нарцисів

Європейська асоціація охорони природи оголосила голосування за найкращий проєкт зі збереження територій та об'єктів дикої природи, де серед представлених – український проєкт «Врятувати Долину нарцисів».

Голосування доступне за лінком на сайті Європейської асоціації охорони природи, передає Укрінформ.  

Як повідомляють у ГО «Дунайсько-Карпатська програма», загалом до голосування у трьох номінаціях («Вода», «Ліси» та «Місця дикої природи») було відібрано 17 із понад 250 проєктів з усього світу.

Переможець у голосуванні в кожній з номінацій отримає фінансування для реалізації проєктних завдань.

Як повідомляється, у межах проєкту «Врятувати Долину нарцисів» планують відновити найбільш критичну частину Долини нарцисів, зокрема, підвищити рівень ґрунтових вод, відновити режим підтоплення, організувати скошування трави після плодоношення і регульований випас ділянок, які не викошуються, видалити кущі та дерева, а також провести відновлення популяції нарцисів у районах, де вони були втрачені.

«Кліматичні зміни у Долині нарцисів призвели до зниження рівня зволоженості території та природної повеневої динаміки, що відповідно стимулювало експансію кущів та дерев, появу пожеж та зменшення популяцій більшості червонокнижних видів, включно з нарцисами. Без проведення низки природоохоронних заходів, включно з традиційним косінням й випасанням худоби, ця територія може безповоротно втратити свою цінність", - сказав керівник ГО «Дунайсько-Карпатська програма", завідувач відділу Державного природознавчого музею НАН України, кандидат біологічних наук Богдан Проць.

Читайте також: Прикарпаття і Закарпаття спільно розвиватимуть сталий туризм

У Карпатському біосферному заповіднику Долину нарцисів називають чи не найбільшою цінністю своєї природоохоронної території.

«Це – останній у світі прихисток для рівнинної популяції нарцису вузьколистого. І ця ділянка становить інтерес не тільки у контексті збереження біологічного чи ландшафтного різноманіття, але й через величезне естетичне та рекреаційне значення. Проте її збереження стикається з величезними проблемами. Глобальні кліматичні зміни, наслідки меліорації, занепад традиційного природокористування призводять до регулярного зменшення популяції нарцису. Без системних активних заходів врятувати її практично неможливо», – заявив директор Карпатського біосферного заповідника Микола Рибак.

Зокрема, в КБЗ наголошують, що без серйозної фінансової й матеріально-технічної підтримки реалізувати ці заходи зі збереження Долини нарцисів майже неможливо. Тому в заповіднику покладають великі сподівання на цей проєкт та на підтримку громадськості і просять проголосували за Долину нарцисів в проєкті Європейської асоціації охорони природи.