Фестиваль на Тернопільщині зібрав лемків із семи країн

Фото

Заключні акорди ХIX Всеукраїнського фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини» звучать зранку на Тернопільщині.

Тут, у лісовому урочищі між Тернопільською та Івано-Франківською областями завершується триденне свято, що згуртувало лемків із семи країн світу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Головна ідея фестивалю - популяризація всього українського, всього того, чого хотіли позбавити нас ще у 1944-1946 роках під час депортації українців з Лемківщини та інших етнічних українських земель, що були на території Польщі. Тоді майже 500 тис. українців було депортовано із прадідівської землі. Але тут, на Тернопільщині та в інших областях, куди їх було переселено, лемки знайшли другу батьківщину. Тож нині вони зібралися на своєму щорічному фестивалі, аби розповісти про лемківську культуру, збережене духовне надбання», - сказав кореспонденту агентства голова Тернопільського обласного товариства «Лемківщина» Олександр Венгринович.

Читайте також: Лемки Луганщини. Між двома геноцидами

Напередодні у райцентрі Монастириська, на околиці якого в урочищі Бичова відбуваєтся фестиваль «Дзвони Лемківщини», пройшла відбулася урочиста хода учасників фестивалю, на сцені виступали професійні та аматорські колективи і окремі виконавці з України, Польщі, Словаччини, Сербії та Канади.

Фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини» / Фото: Снітовський Олег, Укрінформ

У неділю фестиваль завершиться традиційною дегустацією страв лемківської кухні, давніми іграми та розвагами лемків біля символу «Лемківських дзвонів» - великої ватри.