Базальтове озеро на Рівненщині відкрило туристичний сезон

Фото

Базальтове озеро, або Янова долина – одне з наймальовничіших озер Рівненщини, яке приваблює сотні мандрівників, – відкрило цьогорічний сезон.

Про це повідомляє Rivne Media

"Село Базальтове в Костопільському районі на Рівненщині, славиться своїми багатими покладами базальту й активним його видобуванням. Саме тут знаходиться одне з наймальовничіших озер Рівненщини. Видобуток базальту у селищі ведеться відкритим способом. В наш час Івано-Долинське родовище складається з п’яти кар’єрів, чотири з яких досі діють. Відпрацювала своє лише п’ята копальня, яка заповнилася водою, і саме тут базальтові стіни, в поєднанні зі спокійною гладдю води, мають особливо мальовничий вигляд. Посеред затопленого водою кар'єра тут утворився маленький острівець, який називають "Островом кохання", - йдеться в повідомленні.

Глибина затопленого кар'єру становить близько 9 м (за іншими даними – до 15 м). Підживлюється підземним джерелом. Вода кришталево чиста і прозора з смарагдовим відтінком, як на тропічних островах (завдяки великій концентрації мінералів). На дні озера також – величні стовпи з базальту (а ще – ківш екскаватора), тому й не дивно що це місце стало популярним серед дайверів.

Фото: @yuliia_rm

Місцеві розповідають, що кар'єр було затоплена ще далекого 1903 року, коли копальня вичерпала свій ресурс. На її дно заклали динаміт і підірвали, у такий спосіб вивільнивши внутрішні води і затопивши озеро.

Читайте також: На Рівненщині можна побачити, як "росте каміння"

Спуск до води досить стрімкий і далеко не кожен може його легко подолати, особливо, якщо робити це кілька разів на день. А щодо місць для купання, то на озері – два спуски до води, обидва досить круті, однак біля самої води є місце для того, щоб можна було вдосталь засмагнути на сонечку.

Фото: Твоє Рівне/Facebook

Через дорогу від озера розміщений ще донедавна робочий кар'єр, який частково затоплений. Саме в цій копальні знімали фінальну сцену українського фільму "Поводир". Видовище дійсно надзвичайне. Багато шукачів пригод і шанувальників екстриму часто залазять у копальню, роблячи селфі з затопленим екскаватором чи просто на фоні базальтових стовпів.

Доїхати з Рівного до с. Базальтове легко. З автовокзалу "Чайка" щодня відправляються маршрутки Рівне – Ганнівка (7:00, 12:25, 17:25), Рівне – Звиздівка (9:00, 14:30, 18:00), Рівне-Перетоки (11:50, 19:20). Можна вийти при в'їзді в село Базальтове. Там відразу буде видно добре втрамбовану дорогу, що веде безпосередньо до озера.

Доїхати можна й власним автомобілем. Дорога з Рівного займе близько години.

Фото на обкладинці: Bohdan Torchylo/Facebook