На Харківщині покажуть традиції скіфів

Другий етнофестиваль "Аланські витоки", де гостям продемонструють традиції скіфів, відбудеться у Вовчанському районі Харківської області 9 і 10 вересня.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів завідувач відділу культури і туризму Вовчанської РДА Микола Лесніков.

"Фестиваль заснований з ініціативи влади району та благодійного фонду "Харків з тобою" в межах обласного проекту "Перлина Слобожанщини", спрямованого на популяризацію культури і традицій рідного краю. Саме тут в період Середньовіччя мешкали алани - кочові племена скіфо-сарматського походження", - зазначив Лесніков.

За його словами, 9 вересня на Салтівському водосховищі відбудеться регата на честь 50-річчя обласної Федерації вітрильного спорту. А 10 вересня на майданчику біля історико-археологічного музею в селі Верхній Салтів заплановані екскурсії місцями археологічних розкопок, які проведуть співробітники музею.

Читайте також: Запорізька область презентувала 10 нових туристичних продуктів

"Учасники літньої археологічної експедиції Харківського національного університету ім. Каразіна виявили тут одразу три древніх катакомбних поховання, причому одне з них вже обладнано для відвідувань туристами. Експонати, знайдені археологами, підтверджують, що тут жили алани - іраномовні кочові племена, перші згадки про яких знайдено в письмових джерелах 8-10 століть н.е. Низка експонатів - предмети начиння і прикраси - покажуть в музеї. Як зразок житла аланів спеціально облаштовано землянку аланского періоду", - додав Лесніков.

За його словами, в межах фестивалю також відбудуться концерти фольклорних колективів, ярмарок творів народних майстрів та виставка-продаж апетитних виробів кращих кулінарів району.

 "Спортивною прикметою фестивалю стануть популярні у скіфів "Ігри воїнів": метання списа, штовхання ядра, стрільба з лука", - сказав посадовець.

Як стало відомо, гостей заходу готові прийняти місцеві готелі класу "Зелений туризм", порядок гарантує поліція.