Для Боржавської вузькоколійки з Кіровоградщини транспортують ретро-паровоз

Ретро-паровоз ГР-280 для Боржавської вузькоколійки почали транспортувати на Закарпаття з Кіровоградщини. Вихідними він возитиме туристів між Іршавою та Виноградовом.

Про це повідомляється на сайті очільника Закарпаття Геннадія Москаля.

«У м. Гайворон (Кіровоградщина) на залізничну платформу завантажили паровоз ГР-280 для подальшого транспортування на Закарпаття. Таким чином вийшла на фінішну пряму реалізація пілотного проекту Міністерства інфраструктури України за підтримки Закарпатської облдержадміністрації спільно з партнерами з Німеччини та Швейцарії. Використання ретро-паровоза на Закарпатті було задумане на початку року для відродження та популяризація Боржавської вузькоколійки», - йдеться в повідомленні.

За словами Москаля, паровоз курсуватиме вузькоколійкою між Іршавою, Хмільником і Виноградовом у вихідні й святкові дні з кінця липня до кінця серпня. Він тягтиме три пасажирські вагони і один вантажний для велосипедів, дрібного вантажу та організації громадського харчування.

Пілотний проект із використанням ГР-280 – тільки перша частина планів із відродження Боржавської вузькоколійки.

Читайте також: На Закарпатті курсуватиме історичний потяг

Як зазначається, паровози серії «ГР» виготовлялися в Німеччині з 1947 по 1956 рр. в рамках репарації Радянському Союзу. На сьогодні в Україні збереглося кілька справних паровозів ГР, один із яких – у м. Гайворон на Кіровоградщині. Ще кілька паровозів цієї серії встановлені в різних містах як пам’ятники.

Як раніше повідомляв Укрінформ, на Закарпаття планується візит Президента України Петра Порошенка. Одним із запланованих пунктів його відвідування, за попередньою інформацією, заявлена Боржавська вузькоколійка.