Китайське безпілотне метеорологічне судно розпочало першу дослідницьку місію в морі

Розроблене і збудоване в Китаї безпілотне метеорологічне судно для спостереження за хмарами та морським туманом розпочало свою першу тривалу дослідницьку місію в Жовтому морі, в ході якої має подолати в автономному режимі понад 110 морських миль.

Про це повідомляє Xinhua, передає Укрінформ.

Судно відпливло з порту Ляньюньган у провінції Цзянсу на сході Китаю і за перші шістнадцять годин пройшло понад 200 км, безперервно збираючи під час руху в морі тривимірні дані про туман і хмари.

Зазначається, що судно спроможне в автономному режимі проводити широкомасштабні метеорологічні та гідрологічні спостереження у відкритому морі, необхідні для своєчасного виявлення ознак і прогнозування тайфунів, штормів та інших стихійних лих, а також моніторингу стану моря.

Зараз китайські метеорологи покладаються на станції спостереження за туманом, розташовані на суші поблизу узбережжя, які можуть виявляти туман у морі лише за кілька кілометрів від берега.

Безпілотний корабель здатний розширити дальність спостереження до 180 морських миль (330 км) від берега.

Це судно також може за допомогою інтернет-з’єднання підключатися до метеорологічних супутників на навколоземній орбіті та берегових радарів і обмінюватися з ними даними, що дозволить значно розширити зону спостереження та підвищити їхню точність.

Читайте також: Китай запустив у космос новий картографічний супутник

Як повідомлялося, упродовж літа південні та східні провінції Китаю потерпали від потужних тайфунів, які часто призводили до людських жертв і задавали масштабних матеріальних втрат.

Останній, 11-й, руйнівний тайфун «Хайкуй» обрушився на провінцію Фуцзянь на південному сході Китаю на початку вересня. Внаслідок спричинених ним сильних повеней загинули двоє людей, ще одна вважається зниклою безвісти.

Фото ілюстративне