SpaceX запустила екіпаж останньої космічної станції на орбіту для NASA

Відео

Ракетна компанія Ілона Маска SpaceX запустила екіпаж із чотирьох осіб на орбіту на шляху до Міжнародної космічної станції (МКС) у четвер вранці.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Ракета-носій SpaceX, що складається з ракети Falcon 9 з автономною капсулою Сrew Dragon під назвою Endeavour, стартувала о 12:34 за східним часом (05:34 за Гринвічем) з Космічного центру Кеннеді NASA на мисі Канаверал, штат Флорида.

Запуск 25-поверхового космічного корабля було показано у прямій вебтрансляції NASA.

Політ відбувся через 72 години після того, як початкова спроба запуску була припинена в останні хвилини зворотного відліку вранці у понеділок через блокування потоку рідини для запалювання двигуна.

Читайте також: SpaceX показала новітні супутники Starlink

За інформацією NASA, проблему вдалося вирішити шляхом заміни засміченого фільтра та очищення системи.

Приблизно через дев’ять хвилин після запуску в четвер верхній ступінь ракети доставив Crew Dragon на попередню орбіту, коли він летів у космосі зі швидкістю, яка у 20 разів перевищувала швидкість звуку.

Тим часом багаторазовий прискорювач нижнього ступеня Falcon повернувся на Землю та безпечно приземлився на аварійному судні, яке плавало в Атлантиці.

Подорож до МКС-лабораторії, що обертається на висоті приблизно 250 миль (420 кілометрів) над Землею, триватиме майже 25 годин, а зустріч запланована приблизно на 01:15 ранку за східним часом (06:15 за Гринвічем) у п’ятницю.

Шестимісячна наукова місія екіпажу охоплюватиме близько 200 експериментів і демонстрацій технологій, від дослідження росту людських клітин у космосі до контролю за горючими матеріалами в умовах мікрогравітації.

Читайте також: Прикарпатський університет увійшов до консорціуму, який досліджує космос

Місія Crew 6 є шостою довгостроковою командою МКС, яку NASA проводить на борту SpaceX відтоді як приватне ракетне підприємство Ілона Маска почало відправляти американських астронавтів на орбіту в травні 2020 року.

Як повідомляв Укрінформ, NASA і SpaceX у понеділок вранці відклали запуск капсули з двома американськими астронавтами, російським космонавтом і членом екіпажу з Об’єднаних Арабських Еміратів за кілька хвилин до запланованого вильоту з Флориди на Міжнародну космічну станцію (МКС).

Фото: Twitter/SpaceX