Україна перебуває у прямому контакті з Маском, тому проблем зі StarLink не буде – Резніков

Україна більше не матиме проблем щодо обслуговування терміналів супутникового зв'язку Starlink від компанії Ілона Маска SpaceX.

Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв’ю Politico, передає Укрінформ.

За його словами, українські високопосадовці знаходяться в прямому контакті з Маском, щоб знайти вихід із суперечки навколо оплати терміналів Starlink від SpaceX, які забезпечують важливе підключення на полі бою для українських сил.

«Я знаю, що у нас не буде проблем підтримувати службу (термінали Starlink - ред.) в робочому стані», - сказав Резніков, пославшись на «особисте спілкування» між віцепрем'єр-міністром, міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим та Ілоном Маском.

Читайте також: Держдеп вітає рішення Маска продовжити фінансування Starlink для України

За його словами, Федоров «відповідає за цифровізацію і має прямий зв’язок з Ілоном Маском. У них особисте спілкування, і Михайло дуже позитивно оцінив ситуацію під час їх останнього обговорення цього питання».

Резніков пояснив, що якщо питання грошей знову порушуватиметься, Україна має щонайменше три джерела фінансування – пакет допомоги від Пентагону, Європи та приватні донори.

Але незалежно від фінансування Україна продовжить спілкування на технічному рівні з компанією Ілона Маска, додав міністр.

Раніше американські ЗМІ повідомили, що SpaceX звернулася до міноборони США з проханням узяти на себе оплату послуг супутникового інтернет-зв’язку в Україні, який забезпечується терміналами Starlink.

Пізніше Маск уточнив, що не вимагає відшкодування вже завданих витрат, але й не може постійно фінансувати роботу переданих терміналів, що коштуватиме компанії понад 120 млн дол. до кінця року та близько 400 млн дол. протягом наступних 12 місяців.

Читайте також: Термінали Starlink і надалі працюватимуть в Україні – Федоров

Після резонансу на тлі дописів засновника SpaceX Маск повідомив, що вирішив продовжити фінансування послуг. А цього понеділка Маск заявив, що створить функцію пожертв на сторінці оплати послуг Starlink. Окрім того, його компанія закрила це питання й офіційно відкликала згаданий запит до Міноборони США.

Після цього Михайло Федоров заявив, що термінали Starlink працюють та будуть працювати наділі.