Телескоп James Webb надіслав перші знімки з космосу

Фото, відео

Найбільший і найпотужніший у світі космічний телескоп James Webb Space Telescope (JWTS) надіслав перші знімки, зроблені на відстані близько 1,5 мільйонів кілометрів від Землі.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на NASA.

У космічному агентстві повідомили, що телескоп знаходиться на останніх етапах процесу налаштування основного дзеркала апарату за допомогою NIRCam.

"Вся команда Webb у захваті від того, наскільки добре просуваються перші кроки зйомки та налаштування телескопа. Ми були такі щасливі бачити, що світло проникає в камеру ближнього інфрачервоного діапазону NIRCam", - заявив головний дослідник камери NIRCam Марсія Ріке.

Читайте також: Телескоп NASA показав галактику в сузір'ї Велика Ведмедиця

Завдяки роботі телескопа вчені отримали "мозаїку зображень" із 18 випадково організованих точок зоряного світла. Ці дані використовують, щоб уже до літа 2022 телескоп зміг зробити точні і якісні знімки з космосу.

У NASA також показали невелике селфі телескопа, зроблене за допомогою спеціальної лінзи всередині NIRCam.

Читайте також: Космічний телескоп James Webb увімкнув усі наукові інструменти

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці грудня телескоп James Webb вартістю 10 мільярдів доларів був запущений у космос.

Це найбільший, найдорожчий і найчутливіший оптичний та інфрачервоний космічний телескоп в історії людства та один із найважливіших проєктів в астрономії в третьому десятилітті ХХІ ст.

Телескоп дозволить здійснювати широкий спектр досліджень в астрономії і космології, спостерігати деякі найвіддаленіші об'єкти і події у Всесвіті, наприклад утворення перших галактик.

Головне дзеркало телескопа — 6,5-метровий вкритий золотом берилієвий рефлектор — матиме збиральну площу 25,4 кв. м завдяки 18 гексагональним дзеркалам діаметром 0,9 кв. м кожне.

19 січня телескоп успішно розгорнув усі сегменти дзеркал. Наприкінці січня James Webb прибув на своє гравітаційне місце на орбіті навколо Сонця на відстані 1,5 млн км від Землі.