Пухлину мозку вперше вдалося зменшити за допомогою магнітного шолома

Фото

Учені з Х'юстонської методистської лікарні (США) змогли зменшити прогресування ракової пухлини в людини завдяки використанню прототипа магнітного шолома.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ScienceAlert.

«Завдяки сміливості цього пацієнта, ми змогли перевірити та підтвердити потенційну ефективність першої неінвазивної терапії гліобластоми у світі», - заявив нейрохірург Девід С. Баскін.

Гліобластома є рідкісною формою раку. Пухлина швидко росте в головному мозку або стовбурі головного мозку і майже завжди призводить до смерті.

Читайте також: У Китаї зібрали «нейробота» для доставки ліків просто у мозок

У травні 2018 року 53-річний пацієнт звернувся до лікаря з приводу "зміненого психічного стану". При медогляді у нього було виявлено велику пухлину. Вже через місяць того ж року пацієнту зробили операцію з видалення гліобластоми, але, на жаль, пухлина продовжувала зростати, попри лікування.

Оскільки традиційні методи лікування вже не допомагали, лікарі дозволили пацієнту випробувати магнітний шолом.

Процес лікування тривав впродовж 36 днів. За словами вчених, за цей час гліобластома зменшилася на 31%, а у пацієнта покращилася мова й когнітивні функції.

Процес із лікування був припинений через смерть пацієнта, оскільки він впав і пошкодив голову.

Зазначається, що сам шолом оснащений трьома потужними постійно обертальними магнітами, які генерують коливання магнітного поля.

Читайте також: Вчені знайшли новий спосіб знищувати ракові клітини пухлини головного мозку

Вчені виявили, що магнітне поле порушує перенесення електронів у серії реакцій, які мітохондрії використовують для виробництва хімічної енергії, яка живить людські клітини.

Проте, саме це порушення має місце лише у присутності певних підсилюючих метаболізм компонентів, що виробляються клітинами пухлини, і таким чином зруйновані клітини гліобластоми відмирають

Як повідомляв Укрінформ, вченим з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго вдалося підтвердити гіпотезу про те, що під час відсутності нагороди або під час її очікування дофамін - «гормон задоволення» періодично викидається, створюючи мотивацію для активних дій.