Миші здатні контролювати в мозку «гормон задоволення» – вчені

Миші здатні контролювати в мозку «гормон задоволення» – вчені

Укрінформ
Вченим з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго вдалося підтвердити гіпотезу про те, що під час відсутності нагороди або під час її очікування дофамін - «гормон задоволення» періодично викидається, створюючи мотивацію для активних дій.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється в статті в науковому журналі Current Biology

Дофамін стимулює активні дії і, як показали експерименти на мишах, вкидається в мозок регулярними імпульсами, частоту і силу яких тварини навіть можуть змінювати.

Так, група дослідників на чолі з професором Девідом Кляйнфелдом (David Kleinfeld), провівши лабораторні експерименти на мишах, показала, що концентрація дофаміну змінюється швидкими хвилями, і при найпростішому тренуванні тварини швидко навчаються її регулювати.

Читайте також: «Гормон сну» збільшує шанси подолати важку форму COVID-19

Використовуючи оптичні датчики внесинаптичного дофаміну в корі головного мозку миші, автори з'ясували, що він з'являється піками, з частотою близько 0,01 в секунду. Більше того, тварини легко навчалися змінювати частоту й амплітуду цих піків, а також загальний рівень дофаміну. Для цього вчені сконструювали установку, яка відстежувала кількість дофаміну в корі гризунів і кожного разу, коли кількість досягала потрібного рівня, видавала нагороду - краплю солодкої води.

Навчання проводили кілька днів, протягом години, проте вже на другий день миші змогли легко збільшити частоту і рівень дофамінових імпульсів у мозку. При скасування нагороди вони так само швидко поверталися до попереднього стану. Автори вважають, що такі імпульси служать одним з важливих внутрішніх елементів формування мотивації та планування поведінки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-