У Китаї створили пластмасу, що за тиждень розкладається на сонці

Дослідники в Китаї розробили новий вид пластмаси, який руйнується всього за тиждень під впливом сонячного світла та кисню, що, на їхню думку, допоможе створити електроніку, яку легше утилізувати.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на New Atlas.

Новий матеріал з’явився, коли автор дослідження Лян Ло з китайського Університету науки і техніки Хуачжун працював над вдосконаленим типом хімічних датчиків. Фахівець з матеріалів розробляв нову полімерну плівку, яка змінювала колір у відповідь на рівень рН. Цей процес був зумовлений унікальною молекулярною структурою матеріалу, причому ланцюги мономерів надавали плівці насичено-червоний колір і забирали його, коли ці зв'язки розривалися.

Читайте також: У Південній Кореї створили унітаз, який платить користувачам

Під час експериментів команди Лян виявив, що насичений червоний колір плівки швидко зникає, і матеріал розпадається за кілька днів на сонячному світлі. Розривання цих зв'язків є загальною метою дослідницьких зусиль для кращої переробки пластмас, і під час експериментів учений, можливо, ненароком створив перспективну, екологічно чисту версію матеріалу.

Молекулярний склад пластику такий, що цей вид матеріалу непридатний для використання в пляшках з газованою водою або сумках для покупок, оскільки він стабільний лише як функціональний матеріал у темряві та без кисню. Але під впливом сонячного світла та повітря він швидко розпадається і повністю розкладається протягом тижня, не залишаючи поза собою екологічно шкідливих фрагментів мікропластику. Проте побічним продуктом процесу є бурштинова кислота, що зустрічається в природі, яка потенційно може бути перероблена для комерційного використання у фармацевтичних та харчових продуктах.

Такий пластик може застосовуватися в гнучкій електроніці або смартфонах, де він був би ізольований від повітря та світла протягом свого терміну служби. Лян заявляє, що при такому використанні матеріал може прослужити роками, а потім полегшить утилізацію цих типів пристроїв після використання. Учений планує продовжувати вивчати можливості щодо цих видів пластичних матеріалів, що розкладаються, але зазначає, що до комерціалізації ще багато років.