У США створили невидимі людські клітини

Науковцям із США вдалося вбудувати білок, знайдений в клітинах кальмарів, у клітини нирок людини, що дозволило зробити їх невидимими.

Про це повідомляє портал Science Alert.

«Непрозорий прибережний кальмар має суперздатність. Він не тільки може змінювати колір своєї шкіри, а й здатен перетворюватися часто на невидимого. Зараз вчені випробували цю здатність на людських клітинах», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що це пов’язано із білком, що називається рефлектин. Він розсіює світло і створює ефект прозорості.

Читайте також: В Охматдиті провели першу неродинну трансплантацію кісткового мозку

Для експерименту вчені обрали кальмара Doryteuthis opalescens. Самки цього виду можуть перетворити білу смугу вздовж спини на майже прозору. Вони роблять це за допомогою клітин лейкофорів, в яких є частки з білків-відбивачів.

Залежно від того, як розташовані ці білки, вони можуть змінити спосіб передачі або відбиття світла навколо них.

«Наш проєкт зосереджений на розробці клітинних систем і тканин з контрольованими властивостями для передачі, відображення і поглинання світла», — пояснив біомолекулярний інженер Атрулі Чаттерджі з Каліфорнійського університету.

Щоб використовувати «надздібності» кальмара в тканинах людини, дослідницька група генетично сконструювала клітини нирок людини для виробництва рефлектину.

Науковці стерджують, що майбутні програми можуть включати в себе можливість візуалізувати цілі живі тканини з підвищеною чіткістю, що дозволяє виявляти речі, які раніше не були очевидні.