Кіберполіція викрила хакерів, які поширювали віруси

Фото

Правоохоронці викрили групу осіб на поширенні вірусів для викрадення конфіденційної інформації.

Про це повідомляє Департамент кіберполіції Нацполіції України.

"Зловмисники самостійно створювали, а також купували та модифіковували шкідливе програмне забезпечення. Ці програмні засоби вони поширювали в мережі Інтернет на спеціалізованих форумах та чатах бірж криптовалют під виглядом ліцензійного програмного забезпечення. Насправді ж, користувачі завантажували на свій пристрій вірус", - йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що зазвичай це були віруси типу «stealer» або «keylogger».

Так, працівники Подільського управління та Управління інформаційних технологій та програмування в західному регіоні Департаменту кіберполіції, спільно зі слідчими поліції Хмельниччини, за процесуального керівництва Шепетівської місцевої прокуратури, встановили причетність до цього правопорушення двох 28-річних мешканців Хмельниччини.

"Робота цих вірусів була налаштована так, що на інфікованих комп’ютерах відбувався збір інформації, в тому числі і конфіденційної. Серед такої – паролі, логіни до різних ресурсів, інформація про гаманці криптовалют, файли з персональною інформацією тощо", - поінформували у кіберполіції.

У подальшому, за даними відомства, зібрана інформація направлялася зловмисникам на спеціально налаштований сервер.

Уточнюється, що частина розповсюдженого ШПЗ дозволяла їм віддалено керувати інфікованими пристроями на правах адміністратора, в тому числі спостерігати за жертвами та прослуховувати їх розмови.

Читайте також: СБУ і кіберполіція запобігли атакам на сервер ЦВК

"Викрадена особиста інформація зазвичай використовувалась для подальших протиправних дій та частково продавалася на відповідних форумах. Сума збитків наразі встановлюється". - додали у кіберполіції.

Так, за місцем проживання зловмисників правоохоронці провели обшуки, - вилучено комп’ютерну техніку, на якій зберігалося різноманітне ШПЗ. Техніку направлено на експертизу.

Працівники кіберполіції проводять заходи, спрямовані на ідентифікацію власників інфікованої вірусами електронно-обчислювальної техніки.

Триває досудове розслідування, розпочате за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) КК України.