У Мінінфраструктури озвучили ціну кілометра Hyperloop в Україні

За різними оцінками будівництво 1 км наземної труби Hyperloop в Україні коштуватиме близько 10 млн дол. США.

Про це повідомив заступник глави директорату державної політики у сфері цифрової інфраструктури на транспорті Міністерства інфраструктури України Фарід Сафаров у коментарі журналістам, передає кореспондент Укрінформу.

"За оцінками компаній, 1 км наземної труби Hyperloop коштуватиме 10 млн доларів. Це дешевше, ніж будувати залізницю. Щоправда, якщо будувати підземний Hyperloop, то це збільшує вартість будівництва разів у вісім", - сказав він.

Поки що, за його словами, ціна квитка не прораховувалася, тому що всі, хто займається розробкою Hyperloop, більше орієнтуються на вантажні перевезення.

Водночас, у коментарі журналістові Укрінформу, виконавчий директор Hyperloop Transportation Technologies Дірк Алборн повідомив, що вартість 1 км у різних країнах може сягати 20 млн дол. США, наприклад, як в ОАЕ.

Як повідомляв Укрінформ, будівництво в Україні тестового майданчика для вакуумного потягу Hyperloop розпочнеться в 2019 році. За оцінкою Українського інституту майбутнього прогнозована вартість Hyperloop в Україні за маршрутом «Київ-Одеса» становитиме 3,6 млрд дол. США. Водночас, як зазначають експерти, кошторисну вартість проекту може збільшити зміна вартості основних складових, затрати на дозволи, купівля земельних ділянок і т. п.

Читайте також: Компанія Маска запустить підземний експрес в Чикаго

У Дніпрі планується створити тестовий майданчик для реалізації проекту вакуумного потягу Hyperloop в Україні за підтримки партнерів, які будують Hyperloop у Мексиці. До розробки проекту залучиться Міністерство інфраструктури України, Національна академія наук, які забезпечили наукову оцінку і наукове обгрунтування проекту, Укроборонпром, компанія «Південмаш», Каховський завод електрозварювального устаткування, «Інтерпайп», Unit city, Український інститут майбутнього і Платформа розвитку інновацій.

За словами міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, для будівництва Hyperloop мають бути залучені приватні інвестори.