ЅрасеХ з четвертої спроби запустила іспанський "інтернет-супутник"

Відео

Американська компанія SpaceX у четвер здійснила успішний запуск ракетоносія Falcon 9 із іспанським супутником PAZ на борту, вивівши його на низьку навколоземну орбіту.

Старт був здійснений з бази ВПС Ванденберг, штат Каліфорнія, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

У компанії вже підтвердили виведення супутника у відкритий космос: "Успішний перехід супутника PAZ на низьку навколоземну орбіту підтверджено".

Комерційний запуск нового космічного апарату забезпечить іспанським урядовим організаціям і приватним компаніям можливість розширити геокомунікаційні послуги та отримувати радарні зображення.

Читайте також: SpaceX втретє перенесла запуск своїх "інтернет-супутників"

Спочатку запуск Falcon 9 був запланований на 17 лютого, однак потім його перенесли на 18 лютого, потім - на 21 лютого. Пізніше його знову довелося відкласти через сильний вітер у верхніх шарах атмосфери.

Водночас, компанія SpaceX вивела в космос два своїх мікро-супутники, які випробовуватимуться для створення планового широкосмугового інтернет-сервісу, так званого проекту Starlink. Мікро-супутники виконуватимуть тестові завдання для того, щоб запровадити згодом ефективну мережу супутникового інтернету для десятків мільйонів людей на планеті.