NASA випробує реактор для польоту на Марс

Представники NASA запланували в найближчі місяці провести випробування ядерного реактора, який призначений для забезпечення енергією марсіанських місій.

Новий проект отримав назву Kilopower, перші тести повинні пройти в листопаді і на початку 2018 року, повідомляє espreso.tv з посиланням на сайт NASA.

"Програма випробувань Kilopower дасть нам впевненість в тому, що ця технологія готова для розвитку космічних польотів. Ми будемо перевіряти аналітичні моделі для того, щоб зрозуміти, наскільки добре працює обладнання", - пояснює Лі Мейсон, головний технолог з питань енергетики та зберігання енергії.

Новий тип пристрою для отримання енергії складається з ядерного реактора, двигуна Стірлінга і генератора змінного струму. Перший виділяє тепло, другий перетворює його на механічну енергію, а третій перетворює енергію руху в електричну.

Читайте також: NASA показало запуск корабля для польотів на Місяць і Марс

"Простір ядерного реактора може служити джерелом енергії високої щільності з можливістю працювати незалежно від сонячної енергії. Такий реактор може працювати в дуже жорстких умовах, таких як поверхня Марса", - зазначає Патрік МакКлюр, керівник проекту Kilopower в Національній лабораторії в Лос-Аламосі.

Планується, що нова реакторна установка забезпечить безперебійну подачу електроенергії під час пілотованого польоту на Марс. Технологія дозволяє безперервно виробляти від однієї установки до десяти кіловат електроенергії протягом десяти років.