У ядерному реакторі вперше встановлять "надруковану" 3D-деталь

Восени 2018 року у ядерному реакторі атомної електростанції вперше буде встановлено елемент, який надруковано на 3D-принтері. 

За виготовлення сталевої заглушки відповідає американська компанія Westinghouse, а встановлена вона буде на АЕС Кршко в Словенії.

Про це Укрінформу повідомили в інформаційно-аналітичному центрі EUAXIS.

"Westinghouse планує використовувати 3D-технологію не тільки для того, щоб замінити застарілі деталі, але і для створення прототипів і деталей реакторів нового покоління. Зараз компанія експериментує з виготовленням скоб і гнізд підшипників для електромоторів, сподіваючись продемонструвати надійність процесу 3D-друку, який дозволяє знизити вартість і час виробництва. Гнучкість цієї технології дає також можливість друкувати більш складні форми, які неможливо було б виготовити традиційним литтям", - зазначили в EUAXIS.

За даними інформаційно-аналітичного центру, з минулого року компанія отримує підтримку Міністерства енергетики США, яке виділило 8 млн дол. на розробку ряду дослідницьких проектів в сфері адаптивних технологій, зокрема, на трирічну програму вивчення процесу спікання порошків для створення деталей для АЕС. У липні міністерство виділило ще 830 тис. дол. на дослідження впливу нейтронного випромінювання на сплави цирконію для легководних реакторів.

Читайте також: Американський стартап планує друкувати ракети на 3D-принтері

"3D-технології здатні скоротити вартість виробництва запчастин для реактора вполовину. Головні труднощі, що заважають широкому поширенню 3D-технологій виробництва, полягають у нестачі інформації щодо робочих характеристик матеріалів, які використовуються в цих процесах. Для того, щоб прискорити 3D-революцію в промисловості, Westinghouse співпрацює з рядом організацій - Дослідницьким інститутом електроенергії (EPRI), Національною лабораторією Ок-Рідж, Університетом Теннессі і компанією Rolls-Royce - щоб розробити методи, що скорочують процес збору даних про робочі характеристики матеріалів для 3D-друку", - зазначає EUAXIS.

Також повідомляється, що надруковану на 3D-принтері деталь вже встановлювали на АЕС Кршко (але не безпосередньо в атомному реакторі). У березні Siemens повідомила, що виготовила і встановила на АЕС деталь, застосувавши метод зворотнього проектування, оскільки креслень для такого застарілого обладнання знайти не вдалося.