Шведські ЗМІ вийшли на слід хакерів-здирників з Росії

Анонімна група хакерів, чия діяльність, імовірно, координується з російського Санкт-Петербурга, розіслала е-поштою понад 1,6 млн листів, оформлених у вигляді послань від шведської телекомунікаційної компанії Telia і поштового оператора PostNord.

Про це повідомила шведська громадська телемовна компанія SVT, яка в результаті витоку отримала доступ до бази даних кіберзлочинців, передає DW.

"Відкриття такого листа і перехід за доданим до нього посиланням призводить до блокування комп'ютера користувача, за зняття якого викрадачі вимагають викуп", - йдеться в повідомленні.

Журналісти інформаційної передачі компанії - SVT Nyheter - спільно з авторами розслідувальної програми Uppdrag granskning вийшли на слід інтернет-здирників.

Читайте також: Польща заявляє, що відбила спрямовану на Україну хакерську атаку росіян

За даними репортерів, виявилися зараженими комп'ютери в 31 країні, включаючи Швецію, Австралію, Польщу, Іспанію, Італію, Туреччину та Індію. Розмір викупу в більшості випадків коливається від 4 до 6 тисяч шведських крон (близько 410-620 євро), перерахувати його пропонується в біткоїнах.

Оскільки сума відносно невелика, "багато хто швидко її виплачує", пояснив один з опитаних журналістами постраждалих, який проживає в Стокгольмі.

До висновку про те, що за злочинами стоять хакери, пов'язані з Росією, автори розслідування дійшли, аналізуючи отримане в результаті витоку листування вимагачів, яке "ведеться російською". Йдеться про банківські рахунки, заражені комп'ютери та обсяг коштів, які вдалося заробити в результаті кібернападів.

Крім того, SVT стверджує, що використовувана злочинцями "програма шифрування посилає спеціальний ключ на сервер в Росії". IP-адреса, з якої координується діяльність хакерів, також "управляється з підключення в центрі Санкт-Петербурга", пояснюють журналісти.

На початку жовтня The Wall Street Journal з посиланням на джерела повідомила про те, що хакери, які працюють на уряд Росії, викрали секретні дані про кіберзахист Агентства національної безпеки (АНБ) США.