Японці використають Чорнобильську зону як унікальну еколабораторію

Українські та японські експерти проведуть дослідження на території Чорнобильської зони.

Про це йшлося під час зустрічі першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва з парламентським віце-міністром освіти, культури, спорту, науки та технологій Японії Тайдо Таносе, інформує прес-служба МЕРТ.

“Спільні зусилля Мінекономрозвитку, МЗС, Мінекології, Міносвіти та Держагентства з управління зоною відчуження та колег з Японії дозволять провести унікальне дослідження на території Чорнобильської зони як унікальної екологічної лабораторії», - зазначив Кубів.

За його словами, робота Спільного комітету з питань співробітництва у сфері поліпшення аварійного реагування на надзвичайні ситуації на АЕС є важливим вектором співпраці Україна-Японія.

Читайте також: Донори затвердили фінансування демонтажу нестабільних конструкцій об'єкта "Укриття"

Він додав, що праця українсько-японських експертів дозволить запобігати майбутнім ядерним катастрофам, знизити шкідливий вплив на екологію та живі організми у зонах, які зазнали радіоактивного забруднення, сприятиме подоланню негативних наслідків такого забруднення. А також дозволить використання результатів спільних досліджень для перетворення забруднених територій на безпечні.

Як повідомлялося, основними цілями проекту «Покращення радіаційного контролю навколишнього середовища та законодавчої бази в Україні для екологічної реабілітації радіоактивно забруднених територій» є посилення технічного рівня радіаційного контролю і законодавчої бази в Україні для екологічного відновлення радіоактивно забруднених територій, забезпечення моніторингу та моделювання з метою здійснення нового районування зони відчуження. Проект фінансується і управляється двома державними відомствами Японії: Японським науково-технічним агентством JST та Японським агентством міжнародного співробітництва JICA.