Науковці знайшли спосіб відновлення після інфаркту

Вчені Стенфордського університету опублікували доповідь, в якому описують новий спосіб відновлення серця після інфаркту - з допомогою імплантації в нього бактерій, що виділяють кисень у результаті фотосинтезу.

У доповіді, опублікованій в журналі Science Advances, кажуть, що поки випробування успішно пройшли на лабораторних щурах, але вчені сподіваються, що в майбутньому метод вдасться застосовувати і до людей.

Причиною інфаркту є припинення кровопостачання серцевого м'язи. В результаті того, що кров'яна судина закупорена, в серці не надходить необхідний кисень разом з потоком крові.

Але якщо саме це - критичний момент, то чому б не взяти рослину або сам механізм фотосинтезу і застосувати його прямо до серця?", цитує Scientist одного з авторів дослідження, стенфордського професора Джозефа Ву.

Вчені припустили, що якщо вживити в серці здатну до фотосінтезу одноклітинну ціанобактерію Synechococcus elongatus, то вона допоможе прибрати вуглекислий газ і забезпечить м'язові клітини серця киснем і глюкозою, які необхідні для метаболізму за відсутності кровопостачання.

Метод вирішили випробувати на живому організмі. Щурам імітували інфаркт, ввели в їх серцеві м'язи ціанобактерії, після чого направили на серце промені світла.

Через 10 хвилин рівень кисню в серцях гризунів виявився значно вищим, ніж у контрольної групи і у тих щурів, кому ввели ціанобактерию в серце, але не піддавали його світловому випроміненню. Через 45 хвилин у першої групи також покращилася скоротність шлуночків.

Такий метод зарекомендував себе як нетоксичний і показав, що не викликає реакції імунної системи організму. Крім свого основного призначення, введення Synechococcus elongatus може допомогти підтримувати органи, збережені для трансплантації.

Проте вчені закликають не поспішати з висновками - поки не відомо, як бактерія буде сприйнята людським серцем. Великий мінус цього способу лікування - це відкрита операція на серці, тобто розтин грудної клітини, що супроводжується великими ризиками.

Дослідники працюють над тим, щоб зробити новий метод більш безпечним, а саме, намагаються придумати, як вводити ціанобактерию не прямо в серце, а через вени, а також як "провести" до серця промені світла через шкіру і кістки, щоб уникнути розтину грудної клітини, розповів Ву виданню The Verge.