"Синька" омолоджує: вчені розкрили рецепт проти зморшок

Вчені заявили про те, що метиленовий синій, поширений органічний барвник і медичний препарат, здатний сповільнювати старіння шкіри.

Про це повідомляє Газета.Ru з посиланням на Scientific Reports.

За словами вчених, метиленовий синій продовжує життя фибробластам, клітин, що виробляють колаген. З віком у шкірі виробляється все менше колагену і все більше ферментів, які його руйнують. Але метиленовий синій зміг уповільнити цей процес. У ході дослідження вчені працювали зі зразками шкіри, які були отримані від здорових людей середнього віку, літніх людей у віці близько 80 років і молодих людей з прогеріею – генетичним захворюванням, що викликає прискорене старіння організму. Крім того, вони використовували зразки штучної шкіри, що імітує епідерміс людини.

Виявилося, що при дії метиленового синього фібробласти навіть у літніх людей утворювалися набагато краще. Штучна шкіра стала товщою і почала утримувати більше води. Крім того, ефект не був тимчасовим – зміни в клітинах збереглися і після закінчення експерименту. Дослідники відзначають, що необхідна концентрація метиленового синього не настільки висока, щоб пофарбувати шкіру у синій колір, тому вони сподіваються на те, що надалі речовину можна буде використовувати для уповільнення старіння шкіри.