Нідерландський стартап візьметься за очищення океану від пластику

Нідерландська компанія The Ocean Cleanup планує протягом 12 місяців розпочати очистку океану від пластикового сміття за допомогою плавучої технології та за 5 років зменшити на 50% Велику тихоокеанську сміттєву пляму. 

На цьому наголосив глава компанії Боян Слат під час презентації в Утрехті, повідомила прес-служба компанії. 

"Завдяки удосконаленню конструкції The Ocean Cleanup змогла збільшити ефективність системи, що дозволить очистити половину Великої тихоокеанської сміттєвої плями лише за 5 років", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, ідея проекту в тому, що основну роботу виконуватимуть самі по собі океанічні течії. Компанія планує встановити U-подібні конструкції у вигляді плавучих загорож. Своєрідна штучна берегова лінія триматиметься на морських якорях, які уповільнюватимуть її рух. Таким чином, пластик рухатиметься швидше, ніж сама конструкція, та збиратиметься у її центрі. Потім зібраний пластик можуть доставляти на берег та переробляти.

Як обіцяють в компанії, тестування технології має розпочатись до кінця 2017 року біля американського узбережжя, а перші конструкції будуть доставлені на місце тихоокеанської сміттєвої плями у першій половині 2018 року.

За підрахунками компанії, зараз в океані може знаходитись понад 5 трильйонів шматків пластика.

Компанія The Ocean Cleanup була заснована у 2013 році 18-річним Бояном Слатом та, залучивши фінансування, змогла оголосити про старт проекту на два роки раніше запланованого графіка. Центральний офіс компанії знаходиться у нідерландському місті Делфт.