У Росії можуть заблокувати Viber, WhatsApp і Telegram

Популярні месенджери Viber, WhatsApp та Telegram знаходяться під загрозою блокування в РФ.

Про це пише портал znaj.ua.

Нещодавно в Росії заблокували месенджери Blackberry, Imo і Line через відмову розробників передавати спецслужбам відомості персональні дані користувачів та інформацію про їх активності. Раніше в РФ була заблокована і соцмережа Linkedin через відмову переносити в країну персональні дані росіян в рамках "закону Ярової".

Експерти відзначають, що сьогодні під загрозою блокування виявилися і більш популярні месенджери - Viber, WhatsApp і Telegram. Представник Роскомнагляду зазначив, що такі заходи щодо будь-якого месенджера можуть стати реальністю: "Так, WhatsApp, Viber та Telegram можуть бути заблоковані хоч завтра, якщо таке рішення буде прийнято компетентними органами. Чисто технічно тут немає якихось позамежних складнощів: це може бути блокування як просте, так і для особливо хитрих".

Під простим блокуванням розуміється видалення програм месенджера з магазинів додатків Google Play і App Store для російського ринку, блокування їхніх сайтів і IP-адрес серверів. Таке блокування буде достатнім для більшості користувачів.

Під блокуванням "для особливо хитрих" розуміється використання спеціального обладнання DPI, яке аналізує і блокує трафік месенджерів на самому базовому рівні і не дозволить використовувати VPN або інші хитрощі для обходу блокування.

Таким чином, якщо месенджери відмовляться передавати спецслужбам РФ персональні дані користувачів, їх чекає блокування на території Росії.