Альтернативна енергетика: фінські компанії поділилися з Україною досвідом

Українська делегація на чолі з головою Державного агентства з енергоефективності Сергієм Савчуком ознайомилася з роботою деяких фінських компаній у сфері відновлюваної енергетики.

Про це повідомляє прес-служба Держенергоефективності.

"Одним із об’єктів, який відвідали представники України, став термінал з переробки деревини у м. Порво. Компанія "Hakevuori", що володіє ним, виробляє деревні пелети та постачає їх семи котельням у південній частині Фінляндії", - йдеться у повідомленні.

Корисним був візит на ще один об’єкт - когенераційну установку на біомасі енергетичної компанії "Porvoon Energia". Така установка, що працює на альтернативному паливі, активізує роботу всіх місцевих компаній в регіоні. Це яскравий приклад того, як подібні проекти позитивно впливають на розвиток бізнесу та підвищення зайнятості населення в регіоні.

У ході візиту голова Держенергоефективності обмінявся досвідом з представниками цих компаній та розповів, що встановлення, наприклад, когенераційних установок, - це вигідна справа і в Україні. Агентство підготувало фінансову модель проекту з будівництва когенераційної установки, що працює на біомасі, потужністю 5,3 МВт електроенергії та 13 МВт теплової енергії. Вироблену електроенергію можна продавати за підвищеним у 2015 році тарифом 12,39 євроцентів/кВт*год, а тепло подавати в мережу, яка є в кожному місті. Термін окупності проекту становитиме близько 3,5 років, а сума інвестицій – 16 млн євро.

Загалом, члени української делегації змогли на власні очі побачити роботу об’єктів відновлюваної енергетики, дізнатися про особливості впровадження подібних проектів, їхню рентабельність та державні преференції.