Сьогодні Всесвітній день безпечного Інтернету

Всесвітній день безпечного Інтернету проводиться з 2004 року в країнах Європейського Союзу під патронатом Європейської комісії з інформаційного суспільства і ЗМІ у другий вівторок лютого.

Мета Дня – пропаганда більш безпечного і більш відповідального використання онлайн-технологій і мобільних телефонів перш за все серед дітей і молоді. Головним координатором Дня безпечного Інтернету в світі є некомерційна організація Insafe (European Safer Internet Network), яка складається з національних центрів, створених за участю Єврокомісії.

В Україні День безпечного Інтернету відзначається з 2009 року за підтримки «Майкрософт Україна». Цього дня (й протягом тижня) проводяться різноманітні конференції, круглі столи, «прямі лінії» за участю експертів, спрямовані на популяризацію механізмів безпечної роботи в мережі, обговорюються питання інтернет-етики, загроз протизаконного контенту, а також ведуться дискусії та діалоги з пошуку компромісу між ефективністю та безпечністю використання Інтернету з урахуванням української специфіки. 

Всесвітній день безпечного Інтернету давно вийшов за межі європейського континенту, на сьогодні його відзначають у понад 110 країнах світу. Всього в країнах-учасницях пройде понад тисячу заходів. Цьогорічне гасло Всесвітнього дня безпечного Інтернету: «Будь зміною: об’єднаймося для кращого Інтернету».

Постійними організаторами заходів для дітей та молоді до Дня безпечного Інтернету в Україні є Міністерство освіти і науки України, ДНУ Інститут модернізації освіти та його партнери, дитячі та молодіжні організації, заклади освіти, громадські організації, бібліотеки, вищи навчальні заклади всіх рівнів, інститути післядипломної педагогічної освіти, видавництва для педагогів.