Інженер перетворив офісний принтер на шпигунський пристрій

Розробник Джуліан Олівер продемонстрував, що навіть нешкідливі на вигляд пристрої, такі як офісні принтери, можуть використовуватися для шпигунства.

Про це пише InternetUA.

У рамках проекту з вивчення можливостей маскування базових станцій стільникового зв'язку під інші об'єкти (дерева, церковні шпилі тощо) Олівер розробив компактний передавач мобільної станції стандарту GSM-900 і сховав його в звичайному офісному принтері HP Laserjet 1320.

Пристрій під назвою Stealth Cell Tower побудовано на базі одноплатного комп'ютера Raspberry Pi 3 і оснащено двома антенами, які програмно визначаються передавачем BladeRF х 40 і кількома кабелями.

Stealth Cell Tower функціонує як фальшива стільникова вишка, здатна виявляти поблизу телефони і відправляти на них SMS-повідомлення нібито від знайомих жертви контактів. При цьому станції зовсім не обов'язково знати номер телефону.

До функцій Stealth Cell Tower входить можливість роздруковувати розшифровку, яка містить різноманітну інформацію, в тому числі текст повідомлення, ідентифікатор IMSI телефону та інші відомості, що дозволяють ідентифікувати жертву.

За словами розробника, такий пристрій може використовуватися в ході реальних атак, наприклад, для розсилки фішингових повідомлень або здійснення атаки «людина посередині».