Вчені вдруге виявили гравітаційні хвилі

Відео

Вчені вдруге в історії зафіксували гравітаційні хвилі, існування яких було передбачене Альбертом Ейнштейном.

Про це пише Reuters.

«Вперше про таке відкриття було оголошено в лютому 2016 року. Хвилі були зафіксовані 25 грудня 2015 року спеціально побудованими для пошуку гравітаційних хвиль обсерваторіями. Першою сигнал зловила обсерваторія в Луїзіані. Обсерваторія в штаті Вашингтон зафіксувала хвилі на 1,1 мілісекунди пізніше», - пише агентство.

Зазначається, що джерелом хвиль стало злиття двох чорних дір, що трапилося 1,4 мільярда років тому. Маса цих чорних дір була вісім і 14 Сонць відповідно — значно менше, ніж у першому випадку фіксації гравітаційних хвиль.

Як повідомляє Associated Press, у жовтні вчені також зафіксували сигнали, які можуть бути гравітаційними хвилями, проте ймовірність того, що це не так, занадто висока — близько 15 відсотків.

Вчені вперше оголосили про виявлення передбачених Альбертом Ейнштейном гравітаційних хвиль у лютому 2016 року (саме відкриття було зроблено у вересні 2015-го). Джерелом зафіксованих тоді хвиль було злиття двох чорних дір масою 36 29 Сонць 1,2 мільярда років тому.

Для виявлення хвиль у США були побудовані дві обсерваторії на відстані близько трьох тисяч кілометрів одна від одної, в штатах Луїзіана і Вашингтон. За формою вони являють собою літеру L за чотирьохкілометровими плечима. На їх кінцях встановлені дзеркала, при проходженні через які довжина хвиль змінюється менше, ніж на величину протона.