У США випробували ракету Antares із розробленою Україною ступінню

Фото, відео

У Центрі космічних польотів на острові Воллопс (США) пройшла наземні випробування ракета-носій Antares, перша ступінь якої розроблена українським КБ «Південне».

Це перший масштабний успіх ракети за півтора року – після її вибуху 28 жовтня 2014 р. через кілька секунд після старту, повідомляє AIN.ua.

"Ракету, призначену для доставки на космічну станцію вантажів масою до 6 800 кг, розробила американська компанія Orbital Sciences Corporation. А першу сходинку для Antares створили українці", - зазначає видання.

Як відомо, основну конструкцію розробили в КБ «Південне» і виготовили на Південному машинобудівному заводі в Дніпрі. Створювати ступінь також допомагали українські підприємства «Хартрон-АРКОС» (Харків), " Хартрон-ЮКОМ (Запоріжжя), «Чезара», «Рапід» (Чернігів) та інші. Крім виготовлення ступені, українці також брали активну участь у проведенні випробувань у США.

Останні півтора року фахівці займалися модернізацією ракети. Справа в тому, що аварія ракети в 2014 році сталася через неполадки в двигуні AJ-26 (Aerojet Rocketdyne, США). Українським інженерам довелося змінити ступінь ракети таким чином, щоб в ній зміг працювати зовсім інший двигун, не призначений для вже готової конструкції.

«Від нас вимагалося частково розібрати готові вироби, доопрацювати їх і зібрати так, щоб вони могли працювати з новим двигуном. Подібна робота є дуже складною, а за ретельністю вона може бути порівняна з трансплантацією серця», – розповів Максим Дегтярьов, головний конструктор напрямку в КБ «Південне».

Фото: AIN.ua

Успішно проведені випробування показали, що завдання досягнута – наступним кроком вже будуть випробування запуску ракети-носія.

«Для України це однозначно знаменна подія. Сама ступінь – паливні баки, баки окислювача, датчики, трубопроводи та інше допоміжне устаткування – мають працювати як єдине ціле з руховою установкою. Якщо тест пройшов успішно – це говорить про те, що всі складові ступені ракети-носія взаємодіють так, як від них очікується», – пояснює Андрій Бєгунов, засновник акселератора космічних технологій simpera.space.

Перший пуск доопрацьованої ракети заплановано на середину липня 2016 року.