Колайдер відновив роботу після атаки чотириногого "терориста"

Великий адронний колайдер відновив роботу, перервану "диверсією" куниці, яка спробувала перегризти силовий кабель.

Про це повідомляє РІА Новости.

"Пауза в роботі ВАК тривала трохи довше, і тільки зараз прискорювач і всі чотири його детектора почали виходити на робочий режим, поступово збільшуючи інтенсивність пучків протонів до номінального значення 13 ТеВ. В їхніх зіткненнях фізики сподіваються знайти сліди надважкого бозона, який може виявитися graviton, частинкою, що відповідає за гравітаційні взаємодії, або свідченням на користь існування "нової фізики", - повідомляє ЦЄРН.

В останніх числах квітня ВАК пішов у несподівану відпустку – робота коллайдера була перервана в результаті терористичної атаки" – одна з куниць, які живуть на території ЦЄРН, спробувала перегризти провід, що живить прискорювач, і викликала закорочення, що змусило інженерів зупинити роботу коллайдера на тиждень.

Якщо робота ВАК не буде перервана надалі, то вчені, що працюють з детекторами CMS і ATLAS, сподіваються отримати необхідні дані до серпня, коли буде проводитися "велика" міжнародна конференція ICHEP з фізики високих енергій, на яких фізики завжди діляться найбільш видатними і цікавими результатами, отриманими на колайдері.

За словами ЦЄРН, наразі команда ВАК налаштовує нові заходи безпеки, націлені на захист прискорювача від чотириногих "терористів" – як жартує французький фізик Адам Фальковськи, територію ВАК тепер патрулюють аспіранти, які стежать за діями тварин. В цілому, як сподіваються вчені, до липня їм вдасться подвоїти обсяг даних зіткнень протонів на високих енергіях, що дозволить або підтвердити, або спростувати можливість існування S-частинок і "нової фізики".