Це треба побачити: 10 фотографій NASA про те, як змінюється наша планета

Від будівництва гігантських гребель, які «приборкували» великі річки, до природного процесу утворення нових земель за допомогою вулканічної активності наша планета постійно знаходиться в стані змін. На дивовижних фотознімках з космічних станцій NASA показано, наскільки сильно трансформувалася наша планета. 

Про це інформує NASA.

На цих фотографіях показані зміни, що відбулися за лічені дні, а також - цілі десятиліття. Земля постійно змінюється природним і штучним шляхом. Подивіться, наскільки помітна різниця на фото до і після.

Сходження льодовика Педерсена, Аляска

Фото до - літо 1917 року, а після - літо 2005 року.

Неймовірні зміни клімату та поверхні всього за 88 років. Перша знімок був зроблений Луїсом Педерсеном, на честь якого цей льодовик і був названий.

Танення льодовика МакКарті, Аляска

Фото до - 30 липня 1909 року, а після - 11 серпня 2004 року.

Льодовик розташований на півдні штату Аляска, США. За 95 років з похмурої місцевості утворилося мальовниче узбережжя з чудовим ландшафтом.

Танення льодів, Італія/Швейцарія

Фото до - 16 серпня 1960 року, а після - 18 серпня 2005 року.

Гора Маттерхорн висотою близько 4500 метрів розташована в Альпах, на кордоні між Італією і Швейцарією. На фото добре видно, як потужно зійшов з гори крижаний покрив за 45 років.

Висихаюче водосховище в штаті Нью-Мексико, США

Фото до - 2 червня 1994 року, а після - 3 липня 2013 року.

Водосховище Елефант Бьютт є одним з основних запасів води в південно-західній частині США, яке значно скоротилося через тривалу посуху. Водоймище створене за допомогою дамби в 1916 році, і все ще є найбільшим озером в Нью-Мексико. Однак за останні 20 років рівень води в ньому надзвичайно впав.

Свою назву «Елефант Бьютт» (слоняча гора) водоймище отримало не через скам'янілі залишки предків сучасних слонів, що були знайдені неподалік, а через форму острова, яка нагадує слона.

Пожежа в Бастроп, Техас, США

Фото до - 26 серпня 2011 року, а після - 11 вересня 2011 року.

Найбільш руйнівна пожежа в історії Техасу, яка відбулася в районі національного парку Бастроп. Понад 1500 будинків були знищені, а на знімках, що були зроблені у вересні видно тисячі обгорілих гектарів землі. У 2011 році, який у США прозвали роком «Великої Засухи», невеликий дощ пройшов всього один раз, що і стало причиною величезної хвилі займань по всьому штату.

Висихаюче озеро Оровілль, Каліфорнія

Фото до - липень 2011 року, а після - серпень 2014 року.

Впродовж трьох років через сильну засуху в Каліфорнії озера штату стрімко висихають: рівень води в них досяг історичних мінімумів. На фото, зробленому у серпні 2014 року, видно, як короблі пересуваються практично по дну озера Оровілль.

Зменшення озера Мар-Чікіта, Аргентина

Фото до - 10 липня 1998 року, а після - 27 вересня 2011 року.

Мар-Чікіта, найбільше солоне озеро природного походження в Аргентині, яке скорочується в розмірах і стає дедалі солонішим. Дослідники стверджують, що через кілька сотень років озеро висохне повністю і перетвориться на солончак.

Обміління Аральського моря в Казахстані та Узбекистані

Фото до - 2000 рік, а після – 2009 рік.

Колись Аральське море було найбільшою солоною водоймою у світі і другим за величиною в Азії. За останні 30 років воно сильно обміліло. Зрошення врожаїв та постійне використання річок, які наповнюють водойму, попросту висушило Аральське море.

До 2009 року Аральське море втратило 4/5 свого об'єму.

Вирубка лісу в Рондонії, Бразилія

Фото до - 28 червня 1975 року, а після - 16 серпня 2009 року.

Рондонія - частина бразильської Амазонки, розташована на кордоні з Болівією. Це одна з периферійних зон, що розширюються всередині Амазонії, населення якої виросло приблизно з півмільйона людей у ​​1980 році до півтора мільйону в 2009 році. У Рондонії спостерігається високий рівень вирубки лісу, який сягнув вже понад 34% в 2008 році, а це величезна цифра в порівнянні з 1978 року, коли вирубувалося всього 2% лісів. Зростання населення та деревообробної промисловості, поява великої кількості доріг, випалювання лісів заради пасовищ і полів призводить до винищення лісових масивів.

Чорнобильська атомна електростанція, Україна

Фото до - 29 квітня 1986 року, а після - 27 квітня 2011 року.

На фото, зробленому у 1986 році чітко видно підготовлені до посіву поля (яскраві, світлі тони), щільний лісовий покрив (темно-зелений), і невеликі будівлі (блакитно-сірий). Щодо знімків 2011 року, то на зображені переважають світло-зелені кольори, а це говорить нам про те, що природа, в Чорнобилі та прилеглих до нього тереторіях - відновлюється.